În urmă cu ceva timp pe când mă aflam prin Corneşti mi-am adus aminte că un cititor al ziarului nostru ne adusese la cunoştinţă faptul că în jurul podului ce traversează Jaleşul se deversează cantităţi impresionante de resturi menajere şi din construcţii. Semnalasem pe atunci aspectul în rubrica dedicată acestor nereguli pentru ca persoanele abilitate să intervină în evacuarea şi nu în ultimul rând prevenirea depozitării pe viitor a deşeurilor prin acele locuri.
Acum odată cu parcurgerea drumului spre Motru m-am oprit pentru câteva minute pe acolo şi am constatat că, deşi perimetrul respectiv fusese ecologizat, în trecut, la ora trecerii mele pe acolo gunoaiele începeau iarăşi să-şi facă masiv apariţia. Este necesar la nivelul comunităţilor ce sunt legate de respectivul curs de apă (şi nu numai căci fenomenul nu este singular) să se explice localnicilor de către autorităţi că aruncarea resturilor menajere ori din construcţiile personale pe malul pâraielor ori drumurilor nu mai este demult o soluţie acceptată nici măcar în mediul rural, iar în urma acestor nereguli organele de resort pot aplica amenzi „generoase” care sunt plătite din bugetele locale.
Adică din banii tuturor localnicilor ca să o spunem mai pe româneşte. Iar sumele respective ar putea fi folosite mult mai eficient în acoperirea unor nevoi reale ale comunităţii ca să nu mai vorbim de aspectul total inestetic al locurilor unde sunt aruncate de cele mai multe ori la adăpostul întunericului acele mizerii şi de costurile curăţirii respectivelor zone.
Pentru că în ziua de azi când protejarea mediului şi a factorilor ambientali locali a devenit o necesitate stringentă educaţia membrilor comunităţilor atât la nivel de administraţii locale, precum şi prin mass-media pentru prevenirea deversărilor de deşeuri poate fi răspunsul nostru la problemele actuale de mediu atât pe plan local, cât şi chiar la nivel naţional.
Mugurel Petrescu