Omega-3, sau „grăsimi sănătoase”

736

omega 3Cu siguranţă ai auzit de acizii graşi Omega-3. Află ce sunt, unde se găsesc şi de ce sunt atât de importanţi pentru sănătatea ta.
Cercetările clinice ale oamenilor de ştiinţă, în special cele din ultimii ani, au scos în evidenţă un fapt incontestabil: acizii graşi Omega-3, supranumiţi şi „grăsimile sănătoase“, pot preveni şi trata o serie de probleme medicale.

În general, însă, aproape toată lumea asociază grăsimile din alimentaţie cu obezitatea, bolile cardiovasculare şi multe alte afecţiuni care de care mai grave. În realitate, nu toate grăsimile au efecte nocive asupra sănătăţii.
Există mai multe tipuri de grăsimi: cele saturate, din această categorie făcând parte grăsimile animale (untura, unt, smântâna), cele de origine vegetală, care sunt mononesaturate (uleiul de măsline), şi grăsimile „combinate“ polinesaturate (uleiul de floarea-soarelui şi cel de peşte), categorie din care fac parte şi acizii graşi Omega-3 şi Omega-6.
Nutritioniştii au constatat că, faţă de epoca strămoşilor noştri, când două tipuri de acizi graşi (la fel de importanţi pentru sănătate) erau consumaţi în mod egal, în organismul omului modern nivelul de Omega-3 a ajuns să fie de peste 20 de ori mai mic. Cauza? Consumul excesiv de carne şi uleiuri vegetale. Efectul? Favorizarea „exploziei“ unei serii întregi de boli specifice civilizaţiei noastre: afecţiunile cardiace, bolile autoimune, alergiile, astmul sau afecţiunile cerebrale severe, printre care una dintre cele cu mare recrudescenţă în secolul nostru – depresia.
Atâta timp cât lipidele aflate în componenţa unei alimentaţii normale erau aproximativ în aceeaşi cantitate, concluzia a fost una singură: sursa efectului protector este uleiul de peşte, cel ce conţine grupa de acizi graşi Omega-3, care, de fapt, sunt acizi indispensabili pentru funcţionarea normală a organismului. Doar că aceştia nu pot fi sintetizaţi în corp şi de aceea singura cale de a-i aduce în organism este consumul alimentar.
Sursele alimentare naturale de acizi graşi Omega-3 înalt polinesaturaţi sunt multiple şi la îndemână: somonul, codul, tonul, păstrăvul-curcubeu, macroul şi sardinele, seminţele de in, nucile, conopida, broccoli, varza, spanacul, soia etc.
Dintre peşti, concentraţia cea mai mare în acizi graşi nesaturaţi Omega-3 o au somonul şi heringul, iar un gram de ulei de peşte este echivalent cu o porţie de circa 100 grame de somon.
Cum funcţionează Omega-3?
Mecanismul de funcţionare al acestora se bazează în principal pe rolul lor puternic antiinflamator şi pe cel de reducere a vâscozităţii sangvine, ceea ce îmbunătăţeşte circulaţia şi creşte foarte mult aportul de oxigen către ţesuturi.
În plus, nu trebuie omise multiplele beneficii constatate chiar la nivel celular, acolo unde se manifestă rolul protector pe care îl joacă Omega-3 în membrana celulelor care, aşa cum se ştie, este alcătuită din acizi graşi. Conţinutul de acizi graşi Omega-3 din membrană protejează celulele împotriva atacului radicalilor liberi şi scade semnificativ riscul apariţiei de celule maligne.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.