Despre microbii din bucătărie

739
bucatarieBucătăria este unul dintre aceste locuri cu probleme, de aceea importanţa eliminării microbilor este dată mai ales de faptul că prin alimentaţie se pot transmite foarte uşor o serie de boli. Din păcate, aceşti microbi devin extrem de periculoşi, deoarece pot dăuna organismului provocând afecţiuni contagioase precum răceala sau gripă sau tulburări digestive precum enterocolita.

Prevenirea este cea mai bună metodă de tratament, de aceea este important să cunoşti locurile unde microbii se pot ascunde şi cum să te protejezi de ei.

Dintre obiectele pe care le utilizăm zilnic în bucătărie, iată cele care ar trebui supravegheate cel mai intens:
Chiuveta
Potrivit Institutului de Cercetare „Pasteur” din Franţa, chiuveta de bucătărie este de 100.000 de ori mai contaminată decât lavoarul de la baie. Surclasează chiar toaleta! Nu trebuie să te mire acest lucru deoarece în chiuveta se spală un număr foarte mare de obiecte care conţin bacterii, la care se adaugă stoarcerea buretelui murdar, scuturarea prosopului etc.
Cum te protejezi?
Spală chiuveta cu apă caldă şi cu un detergent special după ce ai spălat vasele şi nu lasă niciodată resturi mici de hrană. Curăţă robinetul cu atenţie şi dezinfectează din când în când grătarul care îl acoperă furtunul cu un pic de oţet uşor diluat.
Buretele de spălat vase
Deţine mai mult de 10.000 de bacterii pe centimetru pătrat, printre care E.coli şi salmonela. Potrivit unei cercetări americane, după trei săptămâni de utilizare, 70% dintre bureţi conţin bacterii coliforme. Bacteriile se găsesc acolo unde reuşesc să se dezvolte: nutrienţi, umiditate şi temperatura potrivită. Dacă buretele nu este dezinfectat sau schimbat în timp util, acesta vă transmite mai departe microbii pe suprafeţele pe care le speli.
Cum te protejezi?
Introdu buretele, în fiecare zi, în cuptorul cu microunde timp de două minute, stors. Vei elimina astfel 99% din germeni, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Florida. Este indicat să fie bine stors pentru că acesta se usucă mult mai repede. Îl poţi pune de asemenea în maşina de spălat vase. Dacă foloseşti lavete, spală-le bine, usucă-le şi schimbă-le în fiecare săptămână.
Tocătorul de legume
Potrivit unui studiu efectuat în cadrul Universităţi din Arizona, tocătorul de legume prezintă peste 200 de bacterii. Motivul? Tocătoarele sunt adesea clătite în loc să fie spălate cu multă grijă, acestea intrând în contact cu numeroase lucruri purtătoare de bacterii: mâinile noastre, carnea crudă, crătiţi etc. Mai mult, bacteriile se pot ascunde şi dezvolta în crăpăturile tocătorului unde apa şi detergentul pătrunde mai greu.
Cum te protejezi?
Achiziţionează-ţi două planşe una pentru carne, alta pentru legume. La final după ce le-ai folosit, spală-le cu apă caldă şi detergent de vase şi lasă-le să se usuce bine la aer. Nu le şterge cu prosopul de vase deoarece acesta poate fi contaminat de microbi. O dată pe săptămână introdu-l în maşina de spălat vase sau clăteşte-l cu apa care conţine hipoclorit de sodiu.
Prosopul de bucătărie
Prosopul de bucătărie este un adevărat focar de microbi, potrivit cercetătorilor în igienă. Acesta este întrebuinţat în diverse moduri şi ia contact cu tot felul de obiecte contaminate. Unde mai punem la socoteală şi faptul că ne ştergem pe mâini de fiecare dată când ne murdărim în timpul gătitului. Umezeala şi resturile de alimente acumulate de-a lungul mai multor zile nu fac decât să favorizeze proliferarea bacteriilor.
Cum să te protejezi?
În primul rând, cel mai indicat ar fi să foloseşti pentru ştergerea mâinilor de apă sau de resturi alimentare prosoape de hârtie pe care să le arunci după fiecare folosire. Însă, dacă nu îţi permiţi este indicat să ai mai multe prosoape, de preferat de bumbac. Spală-le cât mai des la o temperatură mai ridicată pentru uciderea bacteriilor şi înlocuieşte-le după maximum o săptămână.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.