Ancheta demarată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj în cazul celor 11 elevi care au ajuns la Spitalul Orăşenesc Turceni după ce li s-a făcut rău, ca urmare a imunizării şcolare, relevă faptul că vaccinurile erau în termen, însă făceau parte din loturile retrase de Ministerul Sănătăţii.
Nu mai puţin de 11 copii, elevi de clasa a VIII-a, au fost aduşi la Spitalul Orăşenesc Turceni, miercuri seara, cu simptome alergice. Acestora le fusese administrat vaccinul împotriva difteriei şi tetanosului, care face parte din programul naţional de imunizare. Imediat ce au ajuns la spital, au fost puşi pe perfuzii şi tratament. Din fericire, starea lor de sănătate s-a ameliorat după administrarea tratamentului. Totuşi, o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj s-a deplasat la Turceni pentru a face verificări în cadrul vaccinării cu probleme. După verificările la faţa locului, reprezentanţii DSP au ajuns la concluzia că vaccinurile erau în termen, dar făceau parte din loturile retrase de Ministerul Sănătăţii. „Vaccinurile erau în termen, au fost păstrate la frigider şi au fost administrate corespunzător. Şi, totuşi, au apărut acele reacţii adverse la cei 11 elevi. S-a constatat că aceste vaccinuri făceau parte din loturile retrase de Minister. La ora actuală, noi aşteptăm noi recomandări de la Ministerul Sănătăţii”, a explicat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Reamintim faptul că Ministerul Sănătăţii a decis oprirea de la utilizare a două loturi de vaccin diftero-tetanic după ce au fost înregistrate 53 posibile reacţii adverse post- vaccinare (RAPI) în mai multe judeţe, dintre acestea 41 de cazuri fiind vaccinate cu două loturi de vaccin achiziţionate în anii 2013-2014.
M.S.