Ameţelile pot fi semnul unor boli?

805
ameteliAmeţelile sunt cauzate de o scădere bruscă a tensiunii în arterele care transportă sângele la creier. Prin scăderea tensiunii, creierul primeşte mai puţin sânge oxigenat. Ameţeala, provocată de lipsa oxigenării corespunzătoare a creierului, survine adesea la ridicarea din poziţia culcat sau aşezat (aşa-numita hipotensiune posturală) şi durează numai câteva secunde.

Ea poate surveni şi atunci când nivelul zahărului din sânge scade foarte mult, în cazul în care nu aţi mâncat nimic sau dacă suferiţi de diabet, când sunteţi deshidratat din cauza consumului insuficient de lichide sau a pierderii de lichide din organism, prin diaree, de exemplu.

Cum să previi apariţia ameţelii
Ameţelile care apar în mod repetat nu trebuie neglijate. Ele pot fi semnul unor boli, unele dintre ele grave, cum ar fi boala arterială, aritmie cardiacă, accident cardiovascular, osteoartrita articulaţiilor gâtului, stres emoţional puternic, epilepsie, intoxicaţie cu tutun sau medicamente, toxiinfecţie alimentară, oboseala ochilor, alergii alimentare, modificări hormonale sau o infecţie cerebrală.
Iată câteva modalităţi de a preveni acest simptom:
– Evitaţi hipotensiunea posturală respirând de câteva ori adânc şi apoi ridicaţi-vă încet, treptat, nu dintr-o singură mişcare rapidă. Evitaţi poziţiile care înrăutăţesc simptomele.
– Păstraţi-vă un nivel constant al zahărului în sânge, mâncând regulat şi consumând alimente bogate în fibre. Limitaţi consumul de alimente care conţin făină albă şi zahăr rafinat.
– Vă veţi îmbunătăţi activitatea inimii şi a plămânilor şi vă veţi oxigena suficient creierul, dacă practicaţi zilnic 30 de minute de exerciţii aerobice. La fel de eficiente sunt mersul pe jos cu pas întins şi înotul.
– Vă veţi întări tonusul vaselor sanguine şi vă veţi îmbunătăţi circulaţia făcând de mai multe ori duşuri alternative, calde şi reci. Aveţi grijă însă ca apa să nu fie prea fierbinte, pentru a nu vă dilata venele de la picioare şi scădea tensiunea şi să vă alegeţi astfel cu ameţeli la ieşirea din baie.
Ameţelile pot fi cauzate de boli grave
Este necesar să apelaţi la medic dacă ameţelile se repetă, dacă sunt însoţite de torticolis (Simptom caracterizat prin înclinarea laterală a capului şi a coloanei cervicale), febră, dureri de urechi sau de cap, dacă apar în timpul unui tratament cu medicamente prescrise de medic.
Trebuie să solicitaţi ajutorul unui serviciu medical de urgenţă în cazurile în care ameţeala este însoţită de tulburări de vedere, amorţirea feţei şi membrelor, palpitaţii, dureri toracice, dificultăţi de respiraţie sau confuzie mintală ori dacă ameţelile persistă, în ciuda îngrijirilor medicale.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here