Piersicile

1053
piersicaPiersicile reprezintă o sursă bogată de vitamine şi minerale, cu importante proprietăţi terapeutice. Piersicile au un conţinut mare de vitamina C şi provitamina A, vitaminele B3, B5 si E. Acestea mai au în componenţa lor fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu şi seleniu. Conţin, de asemenea, cantităţi deloc neglijabile de fitonutrienţi, antioxidanţi şi carotenoizi, fibre.

Beneficii
Principalele acţiuni terapeutice ale piersicilor sunt:
energizante; stimulează apetitul şi secreţia sucurilor gastrice şi biliare; diuretice şi laxative; ajută la echilibrarea sistemului nervos şi întărirea imunităţii organismului.
Datorită constituenţilor săi, piersica poate fi de un real beneficiu în cazul persoanelor astenice, slăbite, fără poftă de mâncare, a celor aflate în convalescenţă sau care prezintă stări depresive.
Efecte curative
Datorită conţinutului bogat de fibre, consumul regulat de piersici este de un real ajutor persoanelor care au probleme digestive, având un tranzit intestinal leneş. Acestea înlătură constipaţia şi favorizează digestia, cu efect favorabil şi în caz de hemoroizi.
Piersicile au efecte benefice şi în cazurile de litiază urinară, reumatism, gută, datorită acţiunii lor diuretice-depurative.
Antioxidanţii inactivează radicalii liberi şi menţin integritatea celulei. De aceea, piersica este un aliat în lupta pentru prevenirea cancerului şi a unor afecţiuni cardiovasculare.
Tot datorită proprietăţilor sale antioxidante, piersica întârzie procesul de îmbătrânire şi ajută la menţinerea strălucirii şi tinereţii tenului.
Intern, piersicile se pot consuma:
Se recomandă consumul a trei-patru piersici dimineaţa, în loc de micul dejun, câteva zile la rând. O astfel de cură este indicată pentru stimularea funcţiilor digestive şi menţinerea alcalinităţii sângelui.
Frunzele şi florile de piersic se pot folosi sub formă de ceai, pentru acţiunea lor antiseptică, depurativă şi de combatere a infecţiilor parazitare. Se pun două linguriţe de plantă la infuzat în 300 ml apă fiartă, se lasă 10 minute; se bea câte o ceaşcă de ceai după fiecare masă. Extern, piersica hrăneşte pielea şi o regenerează, acţionând excelent contra ridurilor. De asemenea, cataplasmele cu frunze de piersic se folosesc contra cancerului de piele.
Atenţie la alergii!
Piersicile pot determina reacţii alergice la persoanele predispuse la astfel de manifestări. Unii pacienţi alergici la polen pot prezenta în asociere cu consumul de fructe şi legume de sezon aşa numitul sindrom de alergie orală (urticaria de contact). Acesta se manifestă prin mâncărimi ale nasului, ale buzelor, edem la nivelul buzei şi a limbii. În cazurile severe poate apărea şi umflarea glotei, ceea ce duce la dificultăţi în respiraţie.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.