Coriandrul şi binefacerile lui

1396
coriandruAceastă plantă are seminţele uşor picante şi foarte bogate în ulei volatil, cu o aromă dulce şi oarecum grea. Atunci când sunt proaspete, seminţele de coriandru au un miros greu de suportat, pentru că pe măsură ce se usucă, să capete un parfum subtil (apropiat de cel al lăcrămioarelor). Tradiţional, seminţele sale sunt utilizate împotriva bolilor gastrice şi intestinale, însă, unele studii recente validează folosirea lor în afecţiuni mult mai diverse, unde coriandrul are efecte destul de puternice.
Seminţele de coriandru pot fi folosite pentru eliminarea anxietăţii şi a insomniei. Se recomandă împotriva acestor tulburări psiho-emoţionale un tratament simplu, cu pulbere de coriandru, din care se iau câte 2 g de 4 ori pe zi, în cure de 49 de zile, cu 10 zile de pauză.

S-a constatat că există alimente şi condimente care au un cert efect de protecţie a organismului împotriva instalării anumitor tipuri de cancer. Leacurile pe bază de seminţe de coriandru proaspăt măcinate reduc riscul afecţiunilor tumorale.
Datorită faptului că este bogat într-o substanţă aromatică numită coriandrol, coriandrul s-a dovedit a fi un adjuvant foarte bun în cancerul ficatului. Se recomandă administrarea zilnică a patru linguriţe de pulbere de coriandru proaspăt măcinat, în cure de lungă durată – minim 3 luni. Acest tratament poate fi folosit cu succes la cancerul la sâni, cu precizarea că dieta va fi foarte săracă în grăsimi de orice fel, dar mai ales saturate (din carne, din prăjeli, din ulei rafinat, din margarină şi din alte uleiuri hidrogenate, din lactate). Acelaşi tratament este recomandat şi în cancerul la colon.
Seminţele de coriandru ajută la normalizarea nivelului de insulină la diabetici şi diminuează colesterolul. Se consumă infuzie combinată din seminţe de coriandru, câte un litru zilnic, în locul apei de băut.
În cazul colicilor abdominale la adulţi se administrează 1-3 căni de infuzie fierbinte de seminţe de coriandru. Este un puternic carminativ (elimină gazele intestinale) şi spasmolitic.
Frunzele de coriandru se pot consuma în salate, ca adaos la sandviciuri sau antreuri etc. Ele au şi câteva proprietăţi medicinale foarte valoroase ajutând pe cei suferinzi de alergie. Frunzele de coriandru conţin antihistaminice naturale, vitamina C şi bioflavonoide ce reduc reacţiile alergice de tipul febrei. Se consumă sub formă de salată, în cure de minimum 12 zile, fiind recomandate mai ales în timpul perioadelor când expunerea la factorii alergeni este mai intensă.
De asemenea, frunzele pot fi folosite cu succes şi în cazul hemoroizilor şi varicelor datorită conţinutului ridicat de bioflavonoide care ajută pe cei ce suferă de afecţiuni ale vaselor de sânge. Pentru acestea, frunzele de coriandru se consumă sub formă de salată.
Atenţie însă, uleiul volatil conţinut de seminţele de coriandru poate provoca la unele persoane reacţii alergice, resimţite mai ales la nivel respirator. În cazul alergiei la coriandru, se observă dificultate în respiraţie, usturime pe căile respiratorii. Din acest motiv se recomandă prudenţă în administrarea acestei plante, care la început se va lua în doze mici (0,5 g zilnic).
Sorin MILCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.