Corpul uman este 70% apă. În condiţii normale, pierde o parte din această apă prin transpiraţie, lacrimi, urină etc. De asemenea, apa se evaporează de pe suprafaţa pielii şi părăseşte corpul sub forma vaporilor atunci când respirăm. Din aceste cauze, deshidratarea a devenit o problemă majoră pentru mulţi dintre noi, pentru că poate duce la boli mult mai serioase şi chiar cauza moartea, dacă nu i se acordă atenţia cuvenită, mai ales în această perioadă cuprinsă de caniculă.
Pentru a nu ajunge în situaţia unei deshidratări cronice, iată câţiva paşi pe care îi puteţi urma:
– Reduceţi sau chiar eliminaţi cafeaua, ceaiul şi băuturile carbogazoase. Cofeina pe care acestea o conţin creşte riscul de deshidratare.
– Dacă totuşi nu vă puteţi abţine de la cafeaua zilnică, atunci e bine să beţi mai multă apă decât în mod normal (2 litri pe zi sau mai mult).
– Atenţie la regimul alimentar. Consumaţi multe fructe şi legume pentru că au un conţinut ridicat de apă şi vor creşte astfel conţinutul de apă al corpului vostru.
– Nu vă bazaţi pe senzaţia de sete când vine vorba de deshidratare. Probabil că aveaţi nevoie de apă cu mult timp înainte să simţiţi senzaţia de sete.
Tratamentul împotriva deshidratării făcut acasă este, de obicei, de ajuns pentru a aduce corpul într-o stare acceptabilă, dar în cazul unei extenuări intense şi a unei deshidratări severe este bine să mergeţi la medicul dumneavoastră. Dacă înţelegem cauzele, simptomele şi posibilele tratamente ale deshidratării, atunci vom fi mult mai conştienţi de cantitatea de apă de care corpul nostru are nevoie şi ne vom putea îmbunătăţi starea de sănătate.
Sorin MILCU