Sparanghelul şi efectele sale benefice asupra organismului

926
sparanghellAceastă plantă conţine apă, glucide, protide, lipide, celuloză, vitaminele A, Bl, B2, C, mangan, fier, fosfor, potasiu, cupru, fluor, brom, iod, asparagină, metilmercaptan (dă urinei mirosul ei caracteristic). Este indicat în astenii fizice şi intelectuale, convalescenţe, anemii, demineralizare, insuficienţă hepatică şi renală, litiază urinară, artritism, gută, reumatism, bronşite cronice, dermatoze, vâscozitate sangvină, palpitaţii, diabet. Se foloseşte în diferite preparate culinare sau sub formă de suc. Sparanghelul este contraindicat în cistită şi în unele forme de reumatism acut. Bolnavii de gută trebuie să-1 consume cu moderaţie.

SUC DE SPARANGHEL
Sparanghelul proaspăt recoltat se dă la mixer. Sucul, astfel obţinut, conţine (printre altele) alcaloidul sparanghelian. În combinaţie cu suc de morcovi se foloseşte în tratarea tulburărilor de funcţionare a rinichilor, precum şi în reglarea funcţionării glandelor.
Se utilizează şi contra diabetului, anemiei, nefritei etc.
PASTĂ CU SPARANGHEL ŞI RIDICHI
Ingrediente: 250 g sparanghel, 200 g ridichi, 1 fir de praz, 200 g unt, 1 legătură de hasmaţuchi cu tarhon, 1/2 linguriţă pulbere de plante aromatice şi condimentare, 1/2 linguriţă pulbere de alge, 10 -12 măsline negre desărate complet, tărâţe.
Preparare: Sparanghelul se curăţă de partea fibroasă, se spală bine, se mărunţeşte fin (odată cu prazul şi ridichile), se amestecă cu pulberile, verdeaţa tăiată mărunt, untul frecat spumă şi tărâţe (cât cuprinde). Pasta obţinută se pune pe pâinişoare din grâu sau din alte cereale; de asemenea, se aşează pe farfurie, se tasează şi se decorează cu jumătăţi de măsline şi verdeţuri de sezon.
SPARANGHEL CU SOS DE SMÂNTÂNĂ
Ingrediente: 350 g sparanghel, 500 g smântână, 2 linguri făină de orez, 1 lingură cremogen, 2 linguri tărâţe, 1 legătură de tarhon cu busuioc, 1 mână de petale roşii de trandafir, 1/2 linguriţă pulbere de plante aromatice şi condimentare, 1/2 linguriţă pulbere de alge.
Preparare: Se alege sparanghelul foarte proaspăt şi tânăr, se separă de părţile fibroase, se taie fideluţă, se amestecă cu tărâţa, pulberile şi se aşează pe platou în strat subţire, uniform. Deasupra se toarnă smântâna bine amestecată cu făina de orez şi cremogenul, peste care se presară verdeţurile tăiate mărunt şi petalele de trandafir tăiate fideluţă.
SPARANGHEL CU SOS GALBEN
Ingrediente: 250 g sparanghel, 5 linguri cremogen, 300 ml suc de morcovi, 200 ml ulei, 1 linguriţă de muştar, 1 legătură de pătrunjel cu salvie, 1/2 linguriţă pulbere de plante aromatice şi condimentare, 1/2 linguriţă pulbere de alge, 1 ceapă mare de apă, 2 linguri de tărâţe, 3-4 linguri sfeclă roşie rasă pe răzătoare.
Preparare: Sparanghelul se pregăteşte ca la reteţele anterioare, se taie fideluţă, se amestecă cu tărâţa şi pulberile şi se pune în platou, aşezat în strat subţire uniform. Peste el se toarnă sosul proaspăt, preparat din cremogen înmuiat cu sucul de morcovi, amestecate cu uleiul (puţin câte puţin, ca la maioneză), până se încorporează întreaga cantitate. Deasupra se pune verdeaţa tăiată mărunt, pe margini se decorează cu sfeclă roşie aşezată în formă de moviliţe, puse din loc în loc.
Sorin MILCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.