Retrospectivă pe o rută internaţională – Primul vernisaj GorjFest 2008-2012, astăzi, ora 17,00, la Constanţa(România)

358

La solicitarea mai multor entităţi culturale din România şi Bulgaria, o retrospectivă expoziţională a Festivalului Internaţional al Artelor Vizuale GORJFEST, ediţiile 2008–2012, a plecat, în dimineaţa de ieri, pe ruta Constanţa – Silistra – Ruse – Sofia, cele mai reuşite lucrări fiind realizate în cadrul acţiunii gorjene şi aşteptate la câteva galerii de artă şi muzee din oraşele înscrise în circuitul cultural.

Pentru început, expoziţia va poposi la Constanţa, şi va fi vernisată astăzi, 16 mai 2013, începând cu orele 17,00, la Galeria de Artă “Ion Nicodim” – pavilionul expoziţional Mamaia, în prezenţa criticului de artă Alice Dinculescu. Cunoscută pentru implicarea artiştilor români în acţiunile de creaţie internaţionale, Alice Dinculescu a fost prezentă şi la Târgu-Jiu, la ultimele două ediţii ale GorjFest, unde a pledat insistent pentru înfiinţarea unui Muzeu de Artă Contemporană în judeţul Gorj, dată fiind valoarea de excepţie a lucrărilor realizate în cadrul festivalului internaţional de arte vizuale.
În calitate de coorganizator, filiala UAP Constanţa i-a invitat şi pe doi artiştii gorjeni să expună cu ocazia evenimentului: sculptorul Ilie Alexandru şi pistorul Florin Hutium. Alături de cei doi, lucrările sunt însoţite chiar de către organizatorul acţiunii gorjene, artistul în domeniul artelor vizuale Teodor Dădălău şi de către Imola Felberg, din Africa de Sud, artistă participantă la ultima ediţie a festivalului. Imola Feldberg va fi prezentă în mai 2013 cu prima sa expoziţie de pictură la Târgu-Jiu, care va fi vernisată în cadrul Festivalului Internaţional “Tudor Arghezi”.
Expoziţia retrospectivă GorjFest 2008–2012 va rămâne la Constanţa timp de două săptămâni, după care va fi gazduită de Muzeul de Artă Contemporană din Silistra, apoi de Galeria de Artă din Ruse şi de Galeria Naţională de Artă din Sofia.
Aflat la cea de-a 23 a ediţie, GORJFEST 2013 se va desfăşura pentru prima dată anul acesta doar cu participanţi din două ţări, Spania şi România. Cei 15 artişti spanioli care şi-au confirmat participarea sunt cu toţii membri ai Academiei de Artă din Barcelona, trei dintre ei fiind doctori în brâncuşiologie.
Ion Peştişanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here