Ca la noi, la nimeni – Începe numărătoarea inversă!

349

S-a intrat în linie dreaptă şi duminică vom participa, sper, în număr cât mai mare la alegerile prezidenţiale pentru turul doi. Cu toate cârtelile şi numeroasele sesizări făcute de candidaţii care-au ieşit din competiţie, Curtea Constituţională a României – CCR – a validat rezultatele din primul tur, anunţând în acest sens Biroul Electoral Central. Mai rămâne ca validarea alegerilor din primul tur să fie publicată în Monitorul Oficial. Păcatul cel mai mare este acela că, deocamdată, cei doi candidaţi rămaşi în cursă – Victor Ponta, susţinut de PSD, UNPR, PC şi, mai nou de Partidul Liberal Reformator al preşedintelui Senatului  Călin Popescu Tăriceanu, dar susţinut şi de simpatizanţii fostului candidat Theodor Meleşcanu – şi Klaus Iohannis, aflat pe locul al doilea la o diferenţă de 10 procente, repet, ei sau echipele lor de negociatori nu au ajuns la nicio înţelegere privind o dezbatere comună. (Ca să-i ştie lumea mai bine, Klaus Iohannis având un handicap, ca persoană publică şi politică apărută mai recent. Abia după ce l-a dat la o parte pe Crin Antonescu de la cârma PNL.) La vreo televiziune – ambii fiind invitaţi de patru televiziuni private, dar numai Victor Ponta recunoaşte acest fapt şi a răspuns favorabil, participând începând de  astăzi, vreme de  patru zile, de la ora 20,00. Invitaţiile sunt făcute chiar dinaintea primului tur de scrutin, fiind refuzate de Klaus Iohannis. De ce? Poate de frică, fiind un comunicator mai slab şi capabil de gafe în direct, la mai toate interviurile unde-a participat. Nefiind exclus ca echipa de campanie să-i recomande evitarea unei confruntări directe cu Victor Ponta.
Un alt dezavantaj al candidatului Alianţei Creştin Liberale, Klaus Iohannis, ar fi acela că este susţinut pe faţă de un “Triunghi de fier”, cum mai este botezată tripleta Iohannis-Tokes-Macovei. Cu toţii oameni cu principii rigide, iar ultimii doi dintre ei făcând parte dintre detractorii României la Bruxelles, în plenul Parlamentului European. Dealtfel, Tokes Laszlo are vechi ieşiri necontrolate de iredentist maghiar, acum fiind europarlamentar din partea FIDESZ(Ungaria). Surprinzător sau nu, dintre centrele universitare în care Klaus Iohannis ar dori să se întâlnească cu contracandidatul său, Victor Ponta, Universitatea Bucureşti a dat un comunicat. Acum eu nu mă reped să-l fac pe Klaus Iohannis mincinos, dar în mod cert a fost păcălit/dezinformat de staff-ul său de campanie. Redau o parte din Comunicatul acestei vechi instituţii, în care Societatea Studenţilor UB le-au propus vineri celor doi candidaţi să se-ntâlnească. “Universitatea din Bucureşti reaminteşte că, în conformitate cu decizia Consiliului de Administraţie, din data de 8 octombrie, UB respinge orice fel de tentativă de implicare politică, în folosirea spaţiilor instituţiilor în alte scopuri decât cele didactice şi ştiinţifice, nu este permisă.”
Cert este că nici propunerea lui Traian Băsescu de a se ţine dezbaterea la Cotroceni nu pare a avea sorţi de izbândă. Acolo, Administraţia Prezidenţială ar fi gazdă şi oricum această instituţie nu poate găzdui o manifestare politică, la urma urmei, fără încălcarea Constituţiei.
Ion Predoşanu

P.S. Un sondaj CSCI îl dă câştigător al turului al II-lea al prezidenţialelor pe Victor Ponta. La o diferenţă de 10 procente faţă de Iohannis. Potrivit CSCI – Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitice – 55% dintre românii intervievaţi au declarat că vor vota cu Victor Ponta, în vreme ce 45% au optat pentru Klaus Iohannis. Nu comentăm sondajul, aşteptând ca în această săptămână ambi competitori să lupte pe căi democratice pentru a-şi atrage electoratul. Iar dacă Iohannis refuză dezbaterea ori dezbaterile, nu are decât să o facă. El are de pierdut (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here