16% din pensiile din Gorj sunt pe caz de boală

539

Numărul pensiilor de invaliditate este unul uşor variabil de la o lună la alta la nivelul judeţului nostru. Aproape 16% din pensile de stat plătite de Casa Judeţeană de Pensii sunt pensii pe caz de boală. Astfel numărul acestora variază lunar în urma prezentării la anumite intervale de timp în faţa Comisiei de Expertiză.

Potrivit Danielei Negoiţă, director adjunct al Casei Judeţene de Pensii Gorj, în judeţul nostru sunt 76.832 de beneficiari de pensii de stat, iar din aceştia 12.520 sunt pensionari aflaţi în plată cu pensii de invaliditate: “Pe grade de invaliditate, situaţia se prezintă în felul următor: 604 pensionari sunt încadraţi în gradul I de invaliditate, 5.574 sunt plătiţi pe gradul al doilea, iar cei mai mulţi, şi anume 6.342 sunt încadraţi în gradul al treilea de invaliditate”.
Cu excepția celor care, potrivit legii, nu mai sunt supuși revizuirii medicale, toți ceilalți pensionari de invaliditate sunt obligați să urmeze programele recuperatorii întocmite de medicul expert al asigurărilor sociale care a emis decizia medicală asupra capacității de muncă, în vederea reintegrării socio-profesionale. Dacă pensionarii nu-și îndeplinesc această obligație din motive imputabile lor, plata pensiei va fi suspendată începând cu luna următoare constatării. Controlul asupra respectării programelor recuperatorii revine în atribuția CJP, pe baza normelor metodologice. Suspendarea plății pensiei încetează cu luna următoare reluării sau, după caz, începerii programelor recuperatorii.
Pensia de invaliditate poate fi solicitată la sediul CJP Gorj de acele persoane care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă din cauza accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA, dar şi bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca. La pensie de invaliditate au dreptul şi elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale. Potrivit Legii 263/2010, persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă şi marii mutilaţi, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, care erau cuprinşi într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidităţii din această cauză, au dreptul la pensie de invaliditate în aceleaşi condiţii în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.