Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, pe parcursul anului trecut au fost diagnosticate cu diabet zaharat 739 de persoane din judeţul nostru; 340 dintre acestea sunt dependente de insulină. În total, la nivelul judeţului nostru sunt rămaşi în evidenţe aproape 2.400 de insulino-dependenţi. Direcţiile judeţene de sănătate publică vor derula, pe 14 noiembrie, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului Zaharat, campania naţională “Controlul diabetului stă pe masa ta”; scopul campaniei este conştientizarea populaţiei cu privire la însuşirea unui comportament alimentar sănătos în profilaxia şi controlul diabetului.
Specialiştii în sănătate publică spun că pentru a reduce numărul îmbolnăvirilor, cetăţenii ar trebui să elimine din viaţa lor factorii de risc: fumatul, consumul dăunător de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea, stresul. Trebuie precizat că evitarea factorilor de risc în relaţie cu diabetul – fumatul, consum excesiv de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea şi stresul – adică adoptarea unui stil de viaţă sănătos reprezintă o direcţie prioritară de acţiune pentru politica Ministerului Sănătăţii în scopul prevenirii bolilor netransmisibile.
Numărul diabeticilor creşte, autorităţile fac informări
În timp ce numărul persoanelor diagnosticate cu diabet continuă să crească, autorităţile din domeniul sănătăţii organizează campanii de informare. În acest an, la mijlocul lunii noiembrie, activităţile de celebrare pe plan mondial a Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului Zaharat se vor desfăşura sub sloganul “Alimentaţia sănătoasă şi Diabetul”. Printre promotorii campaniei se numără Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică.
La ora actuală, la nivelul judeţului nostru sunt prinşi în evidenţele medicilor circa 11.000 de diabetici, aproape 2500 fiind dependenţi de insulină.
Minodora SUCEA