Pensii de urmaş suspendate pentru 44 de elevi

488

Casa de Pensii Gorj a reţinut nu mai puţin de 1.148 de pensii de urmaş la copiii din judeţ care urmează cursurile unei unităţi de învăţământ. De asemenea, pentru alte 44 de persoane care beneficiau de pensii de urmaş ca urmare a decesului unuia sau a ambilor părinţi, a fost suspendată plata pensiei.

Motivul suspendării şi a reţinerilor sunt nedepunerea la timp a adeverinţelor din care să reiasă calitatea de elev/student pentru anul şcolar/universitar 2014 – 2015. “Deja am suspendat 44 de dosare de pensii de urmaş. La restul din cei 1.148 cărora le-am reţinut sumele aferente lunii trecute, aşteptăm să vedem dacă ne aduc adeverinţele ca să ne putem da seama dacă mai urmează sau nu cursurile unei unităţi de învăţământ. Le mai dăm termen câteva săptămâni deoarece dacă îi suspendăm va fi mai dificil de introdus din nou la plată. Astfel, dacă cei 1.148 de copii din judeţ care au pensii de urmaş aduc adeverinţele, le vom plăti imediat sumele reţinute pe luna octombrie”, a declarat Daniela Negoiţă, director adjunct al Casei Judeţene de Pensii Gorj.
Reluarea plăţii se va face în luna următoare prezentării adeverinţelor şcolare prin care se face dovada continuării studiilor, cu acordarea retroactivă a drepturilor de pensie suspendate. Adeverinţa, la care se anexează cuponul de pensie, trebuie să cuprindă, obligatoriu, următoarele elemente: denumirea instituţiei de învăţământ, numele şi prenumele beneficiarului, tipul de învăţământ, anul de studiu.
Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii. Copiii au dreptul la pensie de urmaş până la vârsta de 16 ani, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre primele două situaţii. Cuantumul pensiei de urmaş, în cazul orfanilor de ambii părinţi, se stabileşte prin însumarea drepturilor de pensie de urmaş, calculate după fiecare părinte. Totodată, urmaşii de până în 26 de ani, care îşi continuă studiile, dar figurează şi ca angajaţi, au dreptul de a beneficia de pensia de urmaş, indiferent de salariul primit.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.