O resfinţire de biserică în Parohia Bustuchin!

455

În cea de-a 5-a Duminică după Rusalii, într-un cadru sărbătoresc de bucurie şi împlinire sufletească la care au participat câteva sute de credincioşi din localitate şi din comunele învecinate, Înalt Preasfinţitul Dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire a Bisericii cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Bustuchin!

“Numai Bunul Dumnezeu are răsplată pentru fiecare dintre noi”!
Alături de slujitorii bisericii au fost prezenţi la ceremonia de resfinţire şi o serie de reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, în persoana domnului Preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, ing. Ion Călinoiu, dar şi ai autorităţilor locale în frunte cu Domnul Primar, jurist Ion Ciocea, împreună cu membrii Consiliului local Bustuchin, pentru a le oferi prilejul dreptcredincioşilor din această frumoasă aşezare gorjeană să treacă pragul unui minunat lăcaş de cult pe care ne place să-l numim “Casă a Domnului” care se “învârteşte după soare”, cum se spune în graiul tradiţional din lumea rurală! După oficierea slujbei Sfintei Liturghii, părintele protoiereu, Iulian Mărgineanu, a dat citire actului de resfinţire a bisericii şi apoi au fost înmânate de către ÎPS Mitropolit Irineu, câteva gramate de mulţumire unor personalităţi locale şi judeţene care au contribuit la primenirea în strai de sărbătoare a bisericii şi au sprijinit eforturile de finalizare a lucrărilor de restaurare. La rândul lor, în cuvintele de răspuns, câţiva dintre cei care au primit gramată au mulţumit pentru aprecierea eforturilor depuse, iar în cuvântul său, Preotul Aurel Fâciu a mulţumit Mitropolitului Olteniei pentru prezenţa sa în mijlocul bustuchinenilor, “pentru că şi noi simţim nevoia să fim cât mai aproape de ÎPS Voastră, iar în ultima instanţă, trebuie să fim convinşi că numai Bunul Dumnezeu are răsplată pentru fiecare dintre noi şi pentru faptele noastre”! La rândul său, d-l Preşedinte Ion Călinoiu a subliniat că “pentru mine este o mare onoare posibilitatea de a fi prezent la resfinţirea acestei biserici, iar în numele meu, personal, vă mulţumesc pentru faptul că sunteţi alături de gorjeni, atunci când ei fac lucruri bune”! Primarul reales al Comunei Bustuchin, Ion Ciocea, a mulţumit tuturor celor prezenţi la sărbătoare şi a ţinut să sublinieze că “am emoţii mari în calitate de gazdă pentru o serie de oaspeţi de seamă prezenţi astăzi, şi mai ales când constat că au venit atâţia credincioşi de pe Valea Amaradiei ca să trăiască împreună cu noi această mare bucurie a întâlnirii cu Dumnezeu”!

“Emoţiile sunt fireşti, atunci când faci lucruri minunate”!
În cuvântul său de răspuns, cu un substrat duhovnicesc profund, parcă adresat nu numai primarului Ion Ciocea, dar şi tuturor celor prezenţi, ÎPS Dr. IRINEU a precizat că: “Emoţiile sunt fireşti, atunci când faci lucruri minunate, iar aici, unde am săvârşit sfinţirea Casei Lui Dumnezeu, cred că este locul unde primim în sufletul nostru PreaSfânta Treime şi devenim conştienţi că în pofida faptului că deşi aici, pe pământ, suntem moştenitorii unor lucruri omeneşti, trebuie să realizăm că numai în ceruri suntem şi moştenitorii celor veşnice”!
Subliniind semnificaţia Pericopei Evanghelice a Duminicii acesteia, Mitropolitul Olteniei a evidenţiat faptul că “Dumnezeu trebuie să fie mereu prezent în viaţa noastră, pentru că numai El ştie de ce avem nevoie fiecare dintre noi, iar dacă avem în vedere şi răutatea demonilor care ne încearcă la fiecare pas, să ştim că aceştia nu au niciodată milă şi cruţare faţă de greşelile noastre, aşa cum o face numai Bunul Dumnezeu! La fel şi noi, oamenii, să avem întotdeauna milă faţă de greşiţii noştri, iar atunci când ai milă faţă de cel care ţi-a greşit cu voie sau fără voie, simţi că izvorăşte lumină dumnezeiască din sufletul tău! Vedem că sunt situaţii când omul mânios îşi schimbă chiar înfăţişarea firii sale, şi chiar dacă diavolul nu are înfăţişare datorită răutăţii sale, de multe ori suntem robiţi de păcatul care ne stăpâneşte! Deci, iubiţi creştini, a subliniat ÎPS Irineu, numai când ne îndepărtăm de diavol, în sufletul nostru îşi face loc Dumnezeu, iar în viaţa aceasta trecătoare, noi avem nevoie, mai întâi, de ajutorul Lui Dumnezeu, şi apoi de ajutorul oamenilor!

Să fim asemeni Apostolilor, care au zis: “Rămâi cu noi, Doamne”!
Când vine Iisus Hristos în sufletul nostru, diavolul se cutremură de teamă, iar diavolul din Evanghelia de astăzi recunoaşte şi el că există un chin veşnic în cotloanele iadului, că păcatul în care uneori am căzut, poate fără voia noastră, se dovedeşte simbolul şi chiar materia prin care diavolul ne intră în sufletul nostru zbuciumat! Să fim pe deplin conştienţi că o viaţă plină de iubire şi care excelează prin iertarea celui care a greşit faţă de noi este o viaţă închinată Lui Dumnezeu”!
În încheierea cuvântului său de învăţătură, Mitropolitul Olteniei a subliniat că în vâltoarea vieţii acesteia tumultoase şi pline de neprevăzut, poate că uneori nu realizăm că zilele noastre sunt numărate şi că se vor sfârşi, de aceea, să nu procedăm aidoma celor din ţinutul Gadarei, care l-au alungat pe Hristos din cetatea lor, ci, noi să fim asemeni Apostolilor, care au zis: “Rămâi cu noi, Doamne”, pentru că numai Dumnezeu cunoaşte şi înţelege gândurile, privirea, cuvintele şi faptele noastre, toate fiind întruchipate în cuvintele: “Să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i răsplătească pe toţi cei care s-au ostenit ca să se împlinească resfinţirea acestei biserici”!
Profesor, Vasile GOGONEA
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here