Ciorecan, recidivist în delapidare

639

Alexandru Ciorecan, fostul director de la SC Cantine Cazare Motru, reţinut săptămâna trecută pentru 24 de ore pentru complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, nu este la prima abatere în ceea ce priveşte comiterea acestei infracţiuni. Înainte de Revoluţia din 1989, Ciorecan, pe atunci revizor în cadrul Uniunii Judeţene a Cooperaţiilor de Consum Gorj, a mai fost reţinut şi anchetat de Miliţia Gorj pentru o infracţiune similară, speţa de atunci avându-l tot cap de afiş pentru comiterea unor abuzuri şi ilegalităţi cu privire la gestiunea UJCC. Fapta mai veche apare în cazierul lui Ciorecan, fapt care a fost luat în considerare şi în actualul dosar de delapidare pentru care a petrecut iar 24 de ore în beciul IPJ Gorj, alături de Daniel Burlan, cercetat pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave.

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu au dispus, la data de 26.09.2014, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii: Burlan Daniel şi Ciorecan Alexandru pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, respectiv complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave. Ca stare de fapt, s-a reţinut că, în perioada ianuarie 2009 – aprilie 2013, inculpatul Burlan Daniel a dispus şi acceptat ca mesele sportivilor din cadrul Clubului Sportiv Minerul Motru să fie suportate ilegal din bugetul unităţilor miniere. S-a mai stabilit că inculpatul Ciorecan Alexandru a acceptat ca mesele sportivilor să fie servite la una din cantinele firmei pe care o conducea, iar prestaţia către aceştia să fie introdusă nelegal în valoarea facturilor emise pentru masa servită de angajaţii unităţilor miniere. Prejudiciul creat prin activitatea infracţională este estimat la suma de 2.800.000 de lei. La data de 26.09.2014, s-a formulat propunere de arestare preventivă a celor doi inculpaţi, aflaţi atunci în stare de reţinere. Aceştia au fost prezentanţi vineri judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul instanţei competente, cu propunere de arestare preventivă. Magistraţii Tribunalului Gorj au respins vineri propunerea procurorilor de a-i cerceta pe cei doi în arest, punându-i în libertate. În cauză, cercetările continuă în vederea lămuririi împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii judiciare.

Ciorecan, cu cătuşe şi înainte de ‘89
Reţinerea lui Alexandru Ciorecan şi a lui Daniel Burlan a bulversat minerii din Motru dar şi autorităţile municipale, oficialii amintindu-şi că fostul şef de la Cazare Cantine a mai avut contact cu anchetatorii pentru fapte similare. Unii motreni, cu funcţii de conducere în minerit, susţin că Ciorecan a fost condamnat înainte de 1989 pentru abuz în serviciu, asta deoarece Miliţia a deschis atunci un dosar penal, după ce gestiunea fostei Cooperaţii Gorj a fost prădată de angajaţi ai acestei unităţi. Ciorecan era atunci revizor al Cooperaţiei, şi a fost ridicat de Miliţie şi anchetat pentru aceste fapte. A stat şi în arestul Miliţiei Gorj, spun martori ai evenimentului, oamenii ştiind doar că la scurt timp acesta a revenit la fostul loc de muncă. “Nu ştiu ce s-a întâmplat după reţinerea lui Ciorecan, unii spun că a făcut puşcărie dar mă îndoiesc. Cert este că a fost anchetat pentru fapte similare şi nu numai atât dar ar fi fost şi condamnat. Cert este că după Revoluţie, lucrurile s-au uitat, iar Ciorecan a avut o poziţie şi mai bună în minerit şi la unitatea de pe urma căreia s-a îmbogăţit”, spune unul dintre cei care susţine că ar cunoaşte trecutul pătat al actulaului cercetat în dosarul privind hrana minerilor.
În ce îl priveşte pe Ciorecan, acesta nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere legat de trecutul acestuia, trecut care contează însă şi în dosarul de faţă.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here