Însemnări de lectură – Acribie şi spirit patriotic în cartea ”Oameni adevăraţi, fapte adevărate de odinioară”, de MARIN DUMITRU

416

insemnari lecturaLa cele vreo 580 de pagini ale „cărămizii” din faţa mea, pe birou, să nu vă aşteptaţi la o lectură atentă. Doar una în diagonală şi pe anume subiecte, absolut emoţionante, dintr-o carte scrisă cu patos patriotic şi acribie demnă de un istoric. Unul adevărat ce se ocupă de fapte reale şi mai puţin cunoscute. Fiind un venerabil, ca vârstă, omul a muncit, a citit şi a scris „cu sânge” istoria mai puţin ştiută. Nu căutăm, de regulă, pete-n soare. Numai că acestei minunate cărţi îi lipseşte cu desăvârşire un Cuprins. Din care cititorul să afle multitudinea de subiecte conţinute în carte-ai demnă de un premiu din partea Societăţii Istoricilor Români, dacă nu chiar din partea Academiei Române.

Vă daţi seama ce muncă şi câţi ani de trudă a avut nevoie autorul MARIN DUMITRU dacă numai Bibliografia cuprinde 10 (zece) pagini ale unei cărţi, totuşi, format mare. Şi o înşiruire a personalităţilor prezente în carte şi în istoria României, începând cu Regele, cu Brătienii, cu socialistul Constantin Stere, cu Mareşalul Antonescu, cu Gheorghe Gheorghiu-Dej, Lucreţiu Pătrăşcanu şi până în timpurile noastre, repet înşiruire incompletă, ne-ar lua prea mult timp şi mult spaţiu. O altă lipsă a Editurii MĂIASTRA, Târgu Jiu – 2012, a autorului(?) ar fi absenţa oricărei informaţii despre autor, adresa lui şi de unde poate fi procurată cartea. Pe care o apreciez ca fiind de o inestimabilă valoare. Eu am plătit cartea exact cu 15 lei, atâta cât îmi zicea autorul că l-a costat fiecare exemplar la tipografia ProdCom SRL Târgu JIU. Evident, ar fi vrut să mi-o ofere gratis. Numai că o cumpărasem din holul Muzeului de Istorie !”Al. Ştefulescu” din Târgu Jiu. Ea, cartea adică, merită infinit mai mult. Nici nu-mi dau acum seama dacă fotografia de pe coperta a IV-a aparţine autorului, cel care  semnează excelenta carte, ori aceluia care i-a scris câteva rânduri acolo, pe copertă. Oricum, textul este semnat prof. Anca Catrina (scuzaţi cacofonia!) şi, în fraza finală, glăsuieşte aşa: „Deşi încearcă să nu ridiculizeze trecutul, conştient că a fost făurit de oameni cu inevitabile părţi bune şi rele, nu am putut să nu mă las impresionată de personalităţile şi vieţile marilor politicieni ai Gorjului precum Gheorghe Tătărescu, Grigore Iunian, Grigore Geamănu şi alte personalităţi de renume la vremea respectivă, prezenţi în această carte de excepţie a lui Marin Dumitru, „oameni adevăraţi, fapte adevărate de odinioară”. Recomand cartea pasionaţilor de istorie pentru a studia un crâmpei al istoriei vremii… de odinioară.” Laboriosul istoric Marin Dumitru ne-a promis că viitoarea lui carte va apărea în Editura Gorjeanul. Îl aşteptăm.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here