Muzeul Judeţean Gorj găzduieşte astăzi, începând cu ora 17:00, vernisajul expoziţiei „Pelerinii Muntelui cu lauri de la Bordeaux la Coloana fără Sfârşit”, expoziţie ce aparţine unui adevărat maestru al picturii, Eugen Tăutu.
Eugen Tăutu spune despre sine că este „pictor francez, de origine română, cu dublă cetăţenie”. Născut în 1945, la Sibiu, dar stabilit în Franţa de mai bine de 20 de ani, Eugen Tăutu se află pentru a doua oară la Târgu-Jiu. În 1988, la împlinirea a 30 de ani de la inaugurarea Coloanei fără sfârşit, pictorul a „trecut munţii cu armata sa de picturi”, după cum spune zâmbind, fiind invitat să aducă un omagiu maestrului Constantin Brâncuşi: „În ‘88 am avut o expoziţie la Târgu-Jiu, invitat fiind de UNESCO să fac o expoziţie omagială adusă maestrului Constantin Brâncuşi. Se împlineau 30 de ani de la inaugurarea Coloanei fără sfârşit. Exact în spaţiul acesta (n.r. Muzeul Judeţean Alexandru Ştefulescu) am avut o expoziţie, iar după expoziţia asta eu am plecat în Franţa”. Şi astăzi, Eugen Tăutu se află la Târgu-Jiu din acelaşi motiv: pentru a aduce un omagiu lui Constantin Brâncuşi.
Periplu pe firul istoriei şi al memoriei
De-a lungul carierei sale, Eugen Tăutu a avut numeroase expoziţii, atât în România cât şi în afara ţării. Motivul pentru care s-a decis să vină la Târgu-Jiu, spune pictorul, este acela de a reface periplul său dinainte de a pleca din România: „În ‘87, pe la vârsta de 42-43 de ani, am avut o expoziţie retrospectivă la Sala Dalles, unde am expus foarte multe lucrări; după aceea am expus la Muzeul Brukenthal, la Târgu-Jiu şi trebuia să deschid la Craiova; au venit evenimentele şi nu am mai apucat să deschid la Craiova. Acum, pe firul istoriei şi al memoriei, eu m-am întors la Târgu-Jiu să refac un pic periplul”. Una dintre cele mai recente expoziţii pe care pictorul de origine română le-a avut în România este cea de acum câţiva ani, de la Sibiu: „Am expus în România amplu la Sibiu, acum 4 ani, în anul în care Sibiul a fost desemnat capitală culturală europeană, în Biserica Ursulinelor, în memoria monseniorului Pompei Onofrei. Chiar dacă oraşul m-a uitat pe mine, eu nu i-am uitat pe ei. Atunci am expus câteva lucrări, printre care „Eminescu” şi „Gheorghe Lazăr”, pe care am pictat-o pe când eram elev”.
Maestrul şi ucenicii, la Târgu-Jiu
Expoziţia de astăzi reuneşte aproape 100 de lucrări, aparţinând atât maestrului, cât şi ucenicilor săi. Printre lucrările aduse de Eugen Tăutu la Târgu-Jiu, se numără şi câteva lucrări ce au ca temă cultura orientală şi extrem-orientală, acesta dorind să arate cumva ce înseamnă cu adevărat această cultură, dar şi lucrări precum „Eminescu”, „Gheorghe Lazăr”, autoportrete ş.a. Alături de lucrările sale, vor fi expuse şi lucrări aparţinând ucenicilor săi: Pierre Beau, Monique Lambert, Bernadette Leymerigie, Muriel Muller, François Olivar, Josette Olivar, Christine Ornon, Monique Vallade, Joseffa Maldonado. Potrivit maestrului Eugen Tăutu, lucrările ucenicilor săi sunt lucrări interpretate după cele ale unor pictori celebri, români şi francezi. Gorjenii vor putea admira această expoziţie timp de o lună de zile, până spre sfârşitul lunii august, expoziţia urmând după aceea să fie prezentată la Bordeaux, unde de altfel este stabilit acum pictorul de origine română. Eugen Tăutu a debutat în 1968, la Bucureşti, cu prilejul Festivalului studenţesc, după care au urmat numeroase expoziţii personale şi colective, în ţară şi străinătate. S-a exprimat în pictură, grafică, sculptură, gravură, mozaic, litografie, dar şi în filozofie şi poezie. După o fulminantă activitate expoziţională în anii ’80 ai secolului trecut, Eugen Tăutu s-a stabilit în Franţa.
Roxana Lupu