Punct final într-un dosar al țepelor de la BCR Novaci

553

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat verdictul final într-unul din dosarele aflate în ultimii ani pe rolul instanțelor de judecată și care viza o parte din afacerile ilegale derulate cu peste un deceniu în urmă la BCR Novaci, printre inculpați fiind fostul director al fostei sucursale, Sorin Popescu, dar și omul de afaceri, Relu Ștefănoiu. La Curtea de Apel Alba, la rejudecarea dosarului, primul a primit o pedeapsă de 3 ani cu suspendarea executării acesteia, înlocuită cu un termen de încercare de 5 ani, iar Ștefănoiu a fost condamnat la 2 ani cu suspendarea executării și înlocuirea acesteia cu un termen de încercare de patru ani, o pedeapsă similară fiind aplicată și omului de afaceri Ion Marin, din Vâlcea.
Inițial, Ștefănoiu a atacat cu recurs sentința, dar, la Înalta Curte, pe parcursul procesului, a renunțat la demersul respectiv și, ca urmare, sentința de la Alba Iulia a rămas definitivă în ceea ce-l privește. Sorin Popescu, aflat deja în arest din luna februarie într-un alt dosar în care contestă măsura încarcerării sale, a sperat că magistrații din capitală îi vor da o pedeapsă mai blândă, însă recursul său a fost respins și, în consecință, verdictul anterior a rămas definitiv și în cazul său, de la el instanța dispunând și confiscarea a 920 de lei drept “folos necuvenit”.
În dosar au mai fost judecați și alți foști angajați ai BCR Novaci, inițial aceștia fiind achitați pentru faptele care au făcut obiectul anchetei procurorilor DNA. Magistrații instanței supreme au considerat însă că se impune și condamnarea foștilor ofițeri de credite, aceștia alegându-se acum cu pedepse cu suspendare. La fel ca în cazul lui Ștefănoiu sau Marin, pentru Ion Chiriac, Felicia Chiriac și Marilena Giurcă, pedeapsa decisă a fost de doi ani cu suspendarea executării acesteia, executarea fiind înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani. Dosarul este doar unul din cele câteva instrumentate de procurorii DNA pentru un prejudiciu de circa 200 de milioane de lei creat prin acordarea ilegală a unor credite bancare.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here