Supraveghere video cu 280 de camere, la Bac-ul gorjean

434

camere la bacUrmează cel mai greu Bacalaureat din istorie, şi asta pentru că nu se va mai putea copia. Teoretic. Practic, elevii sunt foarte inventivi. Şi asta pentru că, începând de luni, de la prima probă scrisă de la examenul de Bacalaureat, în toate cele 16 centre de examinare din judeţul Gorj, vor fi montate camere de supraveghere.

Peste 280 de camere de supraveghere vor fi montate în aceste zile în toate centrele de examinare din judeţul Gorj. Şi nu doar pe holuri, aşa cum se vehicula, ci în clasele în care absolvenţii gorjeni vor susţine probele scrise. „Camerele, în număr de 283, vor fi instalate pentru cele trei probe scrise ale examenului de Bacalaureat, în toate sălile de examen din cele 16 centre”, a declarat Marian Staicu, inspector de informatică din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. „Capturile video pe durata examenului vor fi urmărite, fişierele vor fi stocate şi ulterior arhivate pe săli şi pe centre de examen”, a mai declarat acesta. Pentru susţinerea probei de luni, la limba română, au fost înscrişi 5102 absolvenţi.

Părinţii, îngroziţi de idee

Mult mai speriaţi de această idee sunt părinţii absolvenţilor gorjeni. Ei ştiu că dacă odraslele lor vor fi prinse copiind, nu mai pot susţine examenul de Bacalaureat decât în sesiunea din toamnă de anul viitor. „Nu înţeleg de ce tocmai anul acesta s-au trezit să pună camere de supraveghere. Ziceau, până acum, că vor pune decât pe holuri, nu şi în clase. Nu îmi e de copilul meu că ştiu că a învăţat, dar e rău de alţii”, a declarat o mămică foarte contrariată. Nici elevii, mai ales care nu au învăţat, cu gândul la copiat, nu sunt foarte încântaţi de idee. „La ce să pună camere? Dacă vor profesorii, ne lasă să copiem şi cu acele camere de supraveghere. Puteau să zică şi ei de la începutul anului că vom fi supravegheaţi, nu acum”, a spus Mihnea. Sunt unii încă care privesc cu ochi buni această iniţiativă. „Mie una îmi pare bine. Aşa se vor descoperi elevii care învaţă şi cei care se bazează pe copiat. Nu e drept ca unul care toceşte patru ani să ia o notă mai mică decât unul care o să copieze. Mie mi se pare corect. Trebuia să aibă această iniţiativă mai devreme”, a spus Aurelia. Pentru evitarea fraudelor, Ministerul Educaţiei a pus la dispoziţie şi un tel verde. Oricine poate suna gratuit la 0800801100, în cazul în care observă vreo neregulă. Luni, 27 iunie, are loc testul scris la Limba şi literatura română. Pe 29 iunie, este programată proba obligatorie a profilului, iar pentru 1 iulie este programată proba la alegere a profilului şi a specializării. După două zile, în 3 iulie, gorjenii pot afla primele rezultate. Acestea se pot contesta în 4 iulie, dar numai între orele 08.00-12.00. Prima sesiune a Bacalaureatului 2011 se va încheia cu afişarea rezultatelor oficiale, în 8 iunie. Sesiunea august-septembrie va începe încă din iulie cu înscrierea candidaţilor şi se va termina pe 7 septembrie cu afişarea rezultatelor finale.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here