Premierul Victor Ponta a anunțat joi că Guvernul va trimite săptămâna viitoare Parlamentului proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5%, începând cu 1 octombrie.
‘Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale trebuie aplicată chiar de anul acesta și putem să ne permitem acest lucru. Pentru a avea o politică fiscal bugetară sustenabilă și în urma discuțiilor pe care le-am avut cu partenerii internaționali (…) putem în mod sustenabil și rezonabil săptămâna viitoare să transmitem către Parlament proiectul de lege privind reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuțiilor de asigurări sociale pentru ultimul trimestru, începând cu 1 octombrie. În acest fel nu trebuie să creștem niciun fel de taxă, niciun fel de impozit, avem capacitatea, fiind buni gospodari ai bugetului și având încasări suplimentare și cheltuieli mai mici, de a acoperi impactul negativ pe care această reducere o va avea, un impact care potrivit Ministerului de Finanțe va fi, pentru ultimul trimestru, undeva în jur de 850 de milioane de lei’, a declarat Victor Ponta.
Prim ministrul a adăugat totodată că nu va fi mărit deficitul bugetar, iar măsura va avea deplină legitimitate o dată ce va fi votată de Parlament.
‘Pot să mă angajez în numele coaliției de guvernare, deoarece acest lucru a fost stabilit în coaliție, că proiectul de lege va fi votat de Parlament și în acest fel legitimitatea politică pentru această măsură poate fi deplină. Sunt convins că și opoziția va vota în favoare’.
Șeful guvernului a dat asigurări că înțelegerile pe care România le are cu Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Comisia Europeană ‘sunt și rămân funcționale’.
‘Nu se întrerup, nu se reziliază într-un fel sau altul, nu se denunță’, a precizat Ponta.
Întrebat dacă măsura anunțată are acordul FMI și Comisiei Europene, premierul a răspuns: ‘Nu, pentru că instituțiile internaționale au spus un singur lucru. În primul rând rămânem în țintele de deficit din 2014 și acoperim prin rectificarea bugetară impactul negativ pentru ultimele trei luni, iar acordul instituțiilor internaționale pentru anii care urmează se va da în baza discuțiilor pe care le avem la sfârșitul lunii noiembrie pentru bugetul pe 2015 și 2016.(..) Nu e nici un acord, nici un dezacord. Când s-au tăiat salarii și pensiile, nu le-a tăiat FMI, le-a tăiat Guvernul României. Când le-am dat înapoi, le-am dat noi, când scădem CAS, le scădem noi. Ei ne cer un singur lucru: să ne păstrăm obligațiile asumate privind țintele macroeconomice și, de asemenea, și am precizat acest lucru, să continuăm reformele structurale și să îmbunătățim managementul societăților cu capital de stat.’
Agerpres