Gorjul, judeţul ambasadorilor

500

O delegaţie formată din 38 de membri ai Corpului Diplomatic au fost prezenţi weekendul trecut în judeţul Gorj. Aceştia au fost invitaţi de către autorităţi la Forumul Economic Regional care ar fi trebuit să aibă loc la Târgu-Jiu în perioada respectivă, dar care s-a amânat din cauza campaniei electorale. Dat fiind faptul că evenimentul economic s-a amânat, dar nu şi vizita diplomaţilor, autorităţile locale s-au gândit să le arate frumuseţile judeţului. Ambasadorii au fost încântaţi de celebrele opere ale lui Constantin Brâncuși, precum şi de obiceiul nunţilor româneşti. Ambasadoarele din ţările arabe au profitat de faptul că la biserica din centrul oraşului se oficia o căsătorie, dorind să facă fotografii cu mireasa.

38 ambasadori (1)Ambasadorii au sosit la Târgu-Jiu sâmbătă după-masă şi au fost întâmpinaţi la sediul Palatului Administrativ de către prefectul judeţului Gorj, Alin Văcaru, subprefectul Virgil Drăguşin, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, respectiv primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru. Apoi, delegaţia însoţită de autorităţi a făcut o scurtă plimbare prin centrul municipiului, au trecut pe Aleea Celebrităţilor şi au poposit la Poarta Sărutului, loc în care le-au fost prezentate ambasadorilor o scurtă istorie despre viaţa şi operele părintelui sculpturii moderne.
38 ambasadori (2)Primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, a menţionat: “Consider că vizita grupului de ambasadori constituie pentru oraşul Târgu-Jiu un moment de mândrie şi trebuie să ne bucurăm, pentru că niciodată nu am avut o vizită diplomatică la un nivel atât de ridicat. Pentru noi constituie o onoare şi pot să spun că din cele prezentate până în momentul de faţă, prin deplasarea pe care am făcut-o prin centrul oraşului, ambasadorii o să plece cu o impresie plăcută şi frumoasă despre oraşul nostru. Am primit numai cuvinte de apreciere şi laudă despre cum arată oraşul şi au spus că până acum nu au întâlnit în România un oraş mai curat decât municipiul Târgu-Jiu” a afirmat Florin Cârciumaru.

38 ambasadori (3)Promovare la nivel înalt
Pe de altă parte, Ion Călinoiu considera vizita ambasadorilor benefică pentru promovarea judeţului. “Ne simţim onoraţi pentru această vizită. Este o vizită pe care o aşteptam, dar nu mi-am imaginat că va fi de o asemenea anvergură. Avem prezenţi în Gorj, din corpul diplomatic la iniţiativa noastră, a premierului şi a Ministerului Afacerilor Externe 38 de ambasade. Ei sunt bineînţeles însoţiţi de specialişti din ambasadă şi de soţiile lor. Asta înseamnă pentru noi un prilej deosebit de promovare a judeţului Gorj. Din discuţiile pe care le-am purtat în sala Maură am înţeles cât de mare este interesul faţă de judeţul nostru. O parte din ambasadori au mai fost în judeţ, ne cunoaştem”, a precizat Ion Călinoiu, şeful judeţului

38 ambasadori (4)Ambasadorul Poloniei sprijină demersurile pentru includerea în UNESCO a operelor lui Brâncuşi
Ambasadorul Poloniei, Marek Szczygiel nu a fost străin de frumuseţile judeţului. Asta deoarece, diplomatul nu se afla pentru prima dată în Oraşul lui Brâncuşi, spre deosebire de unii dintre colegii săi. Acesta a ţinut să menţioneze, că sprijină demersurile pentru includerea în patrimoniul UNESCO, a operelor lui Constantin Brâncuși.
38 ambasadori (5)“Mă bucur foarte mult să revin aici la Târgu-Jiu cu colegii mei ambasadori, oraşul este foarte frumos, iar noi toţi susţinem candidatura Ansamblului Monumental «Calea Eroilor» la patrimoniul mondial al UNESCO. Ideea este foarte bună şi cred că e şi foarte bine pentru dezvoltarea potenţialului turistic al oraşului Târgu-Jiu şi judeţului Gorj. În fiecare an, Ministerul Afacerilor Externe organizează o vizită a corpului diplomatic de ambasadori din Bucureşti în regiunile din România, precum Bucovina, Delta Dunării, iar anul acesta vizităm Vâlcea şi Gorj” a spus ambasadorul Poloniei.

38 ambasadori (6)Huo Yuzhen: “Consider că sunteţi foarte bogaţi cultural”
Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Huo Yuzhen, a precizat că le recomandă tuturor chinezilor să viziteze România şi municipiul Târgu-Jiu, ea fiind impresionată de operele sculptorului Constantin Brâncuşi din Parcul Central.
38 ambasadori (7)“Sunt bucuroasă să mă aflu în ţara dumneavoastră, Târgu-Jiu fiind un oraş extrem de frumos. Eu am mai vizitat alte 29 de judeţe ale ţării, mă aflu pentru a treia oară în acest judeţ, este cu totul deosebit, cel mai probabil datorită prezenţei operei lui Brâncuşi. Am aflat despre operele lui Brâncuşi la Paris şi sunt foarte bucuroasă că le pot vedea cu ochii mei. Consider că sunteţi foarte bogaţi, cultural vorbind şi cred că se pot stabili legături fructuoase între cele două ţări. Mulţi investitori chinezi au venit în România şi au diverse planuri de investiţii. Când prim-ministrul Chinei a vizitat România, domnia sa a semnat foarte multe contracte”, a spus Huo Yuzhen.
38 ambasadori (8)Duminică, cei 38 de ambasadori au vizitat Muzeul Satului din localitatea Curtişoara şi Mănăstirea Tismana, apoi oaspeţii au plecat spre capitală.
Andrada Bărăitaru

38 ambasadori

2 COMENTARII

  1. Cat ne costa pe noi contribuabilii romani toate aceste plimbari fortate ale ministrilor si demnitarilor prin Gorj , doar , doar va iesi Senator Tzeparul Costoiu ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here