Festivalul Piftiilor, ediţia a II-a – Regal gastronomic gorjean şi naţional, la „Casa Brâncuşi” din Peştişani!

501

DSCN0824Nici nu merită a glosa pe tema răciturilor sau piftiilor. Oficial, ANTREC-ul lui Radu Ciobanu l-a botezat Festivalul răciturilor şi „Vila Ursu” din Tismana i-a fost bisericuţă.

A doua ediţie, a avut loc la „Casa Brâncuşi” din Peştişanii lui Jean, un Brâncuşi contemporan nouă, generos şi iscusit ca gazdă cu oaspeţi mulţi.

De la Maria Stoian citire

Făcu cum făcu Vasile Brâncuşi, patronul LAR TOURS şi sponsorul principal al manifestării, şi aduse crema cea vestită a presei de pe malul Dâmboviţei, inclusiv televiziuni de prin Bucureşti, s-o DSCN0821vadă şi audă pe Maria Stoian, preşedinta de onoare a ANTREC România tocmai la Peştişani, în judeţul Gorj, cum binecuvântează concursul piftiilor.

Inimosul lider al ANTREC Gorj, Radu Ciobanu, a pus pe seama apropierii de Hobiţa natală a lui Brâncuşi, găzduirea de către „Casa Brâncuşi” a celei de-a doua ediţii a Festivalului Răcitorilor.

Noi am putea bănui că la chestia asta a contat şi câştigarea la ediţia dintâi a Marelui Premiu de către distinsa Doamnă Cornelia Brâncuşi, adevăratul factotum al celei de-a doua ediţii şi harului managerial al soţului Jean Brâncuşi – cel care-a armonizat interesele diverşilor sponsori pe care i-a tras la nemaipomenita sărbătoare.

DSCN0826Minunile gastronomiei, farmecul artizanatului

Sutele de participanţi au ascultat cântece populare gorjeneşti, au admirat farmecul covoarelor olteneşti, multe create la Frânceşti şi nu la Tismana, cum ne-am fi aşteptat, apoi sculpturile în lemn ale artistului Nicu Văidean, maistru al Colegiului Industrial „C. Brâncuşi” din Peştişani, dar şi profesor al Şcolii Populare de Artă Târgu- Jiu, condusă de Viorel Gârbaciu, ambii prezenţi la superba manifestare de sâmbătă. Toţi creatorii populari şi-au demonstrat măiestria, vânzând bine, iar un meşter în toate – fie că-i vorba de fier, fie de lemn – precum Simion Tisaru a mai dat şi pe datorie. Ca-n vremuri de criză.

Savuroasele şi atractivele piftii

Au fost jurizate pe criterii profesionale, după aspect, gust, după prezentarea lor cât mai atractivă şi cât mai îmbietoare. Culmea este că, deşi păstrată secretă, reţeta piftiilor din raci n-a mai participat la concurs. Vestitul prin hazul lui, dar şi prin dimensiunile sale de gurmand pantagruelic „Mitu Zmeu”, nu Mitu Gogea, alias Dumitru Sprâncenatu şi-a păcălit partenerul, pe „Tică Mac”, tot un Dumitru Sprâncenatu, şi dând vina pe gerul din ziua anterioară n-a prins racii promişi pentru piftie. Originala reţetă ar fi produs furori. N-a fost să fie!

Cine a câştigat?

De câştigat a câştigat toată lumea prezentă la minunăţia de Festival al piftiilor. S-a ascultat muzică bună, lăutărească dar şi populară gorjenească, s-au degustat cam pe săturate sărmăluţe, piftii, castane, grătare de oaie şi de porc, pulpe de pui, ţuiculiţă şi vin din belşug. Nemaipomenita sărbătoare rămâne în analele turismului rural din Gorj şi din România ca o splendidă reuşită. Cum bine a precizat preşedintele Juriului, meşterii bucătari s-au întrecut în arta culinară. Să începem cu câştigătorii unor MENŢIUNI:

Pensiunea „Aurora” – Runcu, Pensiunea „La Marcel” – Arcani, Pensiunea „Plaiul Castanilor” – Tismana, Pensiunea „Andreea” – Baia de Fier, Pensiunea „Popasul Vânătorului” Gureni, maestră în arta culinară Maria Plai, Pensiunea „Frânceşti”, Pensiunea Boroveanu – Mehedinţi, Pensiunea „La narcise” – Târgu Jiu, Pensiunea „Elena” – Novaci, Pensiunea „Succes” – Vişina.

Nu ştim cum se face, dar câştigătoarea Marelui Premiu de la prima ediţie, maestra în arta culinară – Cornelia Brâncuşi, a primit din parte exigentului Juriu din anul 2010, doar Premiul III pentru Pensiunea „Casa Brâncuşi”. Nu i-am putea acuza de oarece aranjamente, întrucât şi Pensiunea „Vila Ursu” din Tismana, cea legată de numele lui Radu Ciobanu, BOSS-ul ANTREC Gorj, a primit doar Premiul II. Iar domnul Radu Ciobanu nu a plâns de emoţie, ci din pricina unei conjunctivite rebele. Marele Premiu, cum i s-a zis Premiului I, a revenit pe merit Pensiunii „Lexis Star” din Târgu Jiu.

Regalul gastronomic de la Peştişani, desfăşurat pe terasele „Casei Brâncuşi”, ne-a arătat că Gorjul are imense resurse de ospitalitate. Exact ceea ce trebuie pentru un turism rural de talie europeană. Cum numai pe meleaguri gorjene s-a mai văzut.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here