Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Fundaţia Brâncuşi, în colaborare cu Primăria Municipiului Târgu-Jiu, prin Direcţia de Cultură „Constantin Brâncuşi”, a organizat sâmbătă, 25 septembrie, în Târgu-Jiu, Simpozionul Internaţional „Centenar Brâncuşi – Pasărea Maiastră”.
Evenimentul a debutat de luni, 21 septembrie în Bucureşti, a continuat vreme de două zile şi la Craiova, iar sâmbătă s-a desfăşurat şi în oraşul lui Brâncuşi. Manifestarea este prilejuită de împlinirea a 100 de ani de când prima Măiastră şi-a luat zborul sculptat, multiplicat în peste 55 de opere, creaţie de referinţă în arta lumii, marcând naşterea sculpturii moderne.
Simpozionul s-a desfăşurat la sediul Prefecturii Gorj, sala Maură, sâmbătă, de la orele 16:00. “La Târgu-Jiu, pentru acest eveniment au venit treizeci şi doi de experţi brâncuşiologi din ţări precum Franţa, Germania, Anglia, Israel, America, Republica Moldova, dar şi din mai multe zone ale ţării noastre. Municipiul a fost ultima gazdă a manifestării, zilele trecute aceasta desfăşurându-se în Bucureşti şi Craiova”, a declarat Teodora Ciobanu, director interimar al Direcţiei de Cultură „Constantin Brâncuşi”, din subordinea Primăriei Târgu-Jiu.
Cei 32 de brâncuşiologi care au venit la Târgu-Jiu în week-end-ul trecut, au mers întâi, în dimineaţa zilei de sâmbătă, la casa din Hobiţa a regretatului sculptor Constantin Brâncuşi, iar apoi au revenit la Târgu-Jiu, spre a vizita Ansamblul Monumental Calea Eroilor şi apoi pentru a lua parte, vreme de două ore, la un seminar.
Autorităţile locale, prezente
La seminarul din după-amiaza zilei de sâmbătă au fost prezenţi membrii Consiliului Consultativ pentru Cultură din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, edilul municipiului, elevi ai Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu”, pasionaţi de opera şi viaţa lui Brâncuşi, precum şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Radu Angheloiu, dar şi reprezentanţi ai Universităţii „Constantin Brâncuşi”, alături de profesorul academician Victor Crăciun, preşedintele Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni.
“Când am preluat destinele oraşului Târgu-Jiu în anul 2000 am conştientizat importanţa operelor lăsate municipiului de către marele sculptor şi am încercat să le îngrijesc şi să le fac cunoscute şi neuitate în memoria gorjenilor prin diverse activităţi care să amintească de Constantin Brâncuşi”, a declarat Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu.
Manifestarea din week-end-ul trecut a fost primul prilej când, mai mulţi brâncuşiologi din diverse colţuri ale lumii, s-au întâlnit la Târgu-Jiu pentru a avea un dialog fructuos legat de opera lăsată de Constantin Brâncuşi, omul născut în Gorj şi care şi-a luat zborul pretutindeni în lume, ajungând să fie cunoscut ca părinte al sculpturii moderne.
Izabella Molnar