Negrescu, în “Naşa”, alături de americanca Whitney Anderson

434

marian negrescuTeatrul este marea sa dragoste, drept pentru care şi-a dedicat toată viaţa meseriei de actor. De câteva săptămâni, însă, a revenit, totuşi, la prima iubire: televiziunea. Este vorba despre Marian Negrescu, directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu care a cochetat cu lumea filmului şi a televiziunii încă de pe băncile facultăţii.

Negrescu doar ce a revenit de la Bucureşti unde a filmat pentru comedia „Naşa” în care rolurile principale sunt jucate de către Whitney Anderson şi Dragoş Bucur, fiind vorba despre o producţie MediaPro Pictures.

Reporter: Abia aţi revenit de la Bucureşti de la filmările unei noi producţii MediaPro Pictures. Aţi avut parte de zile călduroase dar şi de o colaborare interesantă. Despre ce este vorba?

Marian Negrescu: Este vorba despre filmul „Naşa” – The God Mother, realizată de MediaPro Pictures, care îi are în rolurile principale pe Whitney Anderson şi Dragoş Bucur.

Este o distribuţie de valoare, joacă şi Răzvan Vasilescu şi mulţi alţii. Eu joc rolul unui detectiv şi, paradoxal, toate scenele mele sunt cu Whitney. Am avut cinci zile de filmări, ultimele două filmându-se numai afară, pe o căldură infernală. Acest film va avea premiera în februarie 2011 şi va fi distribuit în România şi în Statele Unite ale Americii.

Rep:Aţi jucat alături de actriţa americană care are un CV destul de impresionant. Cum vi s-a părut din punct de vedere profesional? Cum aţi colaborat?

M.N.: Este extraordinar de profesionistă. Este o diferenţă totală între cele două şcoli de film. Actorii români au alt tip de şcoală. În timp ce la noi se pune accentul pe legături, la ei se pune baza pe tehnică. Am lucrat foarte bine împreună.

Rep: Ştiu că acesta nu este primul film în care jucaţi şi, se pare, nici ultimul. În ce măsură îşi găseşte loc lumea cinematografiei în planurile dumneavoastră de viitor?

M.N.: Am mai trecut de casting la un scurt metraj la care filmările încep după 25 august. Este vorba tot despre o comedie. Am mai fost solicitat şi pentru un film serial care va fi difuzat de Antena 1. Rezultatul la casting îl aflu sâmbătă.

Am mai jucat înainte de `89 în filme ca „Flăcări pe comori” în regia lui Nicolae Mărgineanu, „Domnişoara Aurica”, în regia lui Şerban Marinescu ş.a. partea de film am experimentat-o mai mult în şcoală.

După `89 am rupt legătura cu filmul datorită trupei de la Craiova în care jucam şi care făcea foarte multe turnee în afară, eram plecaţi mai mult de şase luni pe an şi atunci nu mai aveam cum să fac şi film. Pentru a face film trebuie să te implici mult.

Rep: Aveţi experienţă şi în film dar foarte mulţi vă cunosc ca actor de teatru. Nu mulţi care activează în faţa camerelor de filmat pot juca şi pe o scenă sau invers? Este o diferenţă şi dacă da, cât de mare?

M.N.: Este o diferenţă de 180 de grade. În scenă ai contact direct cu publicul şi simţi un anume tip de emoţie, cu totul unică, în timp ce în film munca este de două ori mai complicată dar este de două ori mai simplu. Acolo poţi să greşeşti şi se poate filma din nou. Pe platouri li se cere mereu actorilor să fie neteatrali, adică exact invers ca pe scenă. Dar datorită muncii mele, timp de 2 ani, în TVR, ca asistent de imagine ştiu mai bine despre ce este vorba. Am lucrat înainte în spatele camerei aşa că ştiu exact cum trebuie să arate fiecare scenă şi eu, ca actor, ce trebuie să fac. Oricum, să lucrez cu aceşti oameni este un privilegiu. Familia MediaPro este o familie cu totul specială. Este greu să intri în ea dar apoi se colaborează foarte bine. Plus că zona filmului chiar mă interesează.

Rep: Experienţa din TVR v-a ajutat mult, dar în ce măsură se poate spune acelaşi lucru şi despre exeperienţa teatrului?

M.N.: Experienţa teatrului m-a ajutat destul de puţin. Sunt diferenţe mari, sunt două meserii absolut diferite. Mulţi spun că eşti tot actor şi că nu poate să fie atât de greu dar sunt mulţi actori mari de teatru pe care camera „nu îi iubeşte”. Îmi doresc să reîncep toată povestea asta pentru că pe vremuri mi-a adus satisfacţii. Iubesc la fel de mult şi teatrul şi filmul.

Rep: Colaborarea cu profesionişti din Statele Unite ale Americii a fost, se pare, una de bun augur. Ce părere aveţi, în schimb, de industria filmului din România?

M.N.: După cum bine ştiţi, MediaPro pictures a fost cumpărată de americani. Americanii nu cumpără ceva dacă nu cred în posibilitatea unui profit şi, în cazul de faţă, acest profit înseamnă, de fapt, o mică industrie a filmului. Mă aştept ca, în primul rând, numărul filmelor să crească substanţial. După cum se ştie, în America, această industrie înseamnă cam 6% din PIB. Va fi un val de tineri actori în România, de la Hollywood se vor trimite mulţi aici. Filmul „Naşa” nu este primul filmat în România. Dar ce va fi interesant la el este faptul că Whitney Anderson joacă rolul nevestei din America a unui român. Toate conversaţiile cu ea se fac în engleză, adică la noi, în România, 70% din film va avea subtitrare în timp ce în State, americanii vor vedea filmul cu foarte puţină subtitrare. Practic textul meu în română este foarte puţin pentru că toate scenele le-am jucat cu Whitney şi sunt în engleză. Vreau să continui această experienţă a filmului.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.