Casa Moangă Pleşoianu, la un pas de a fi salvată

544

Sacelu Casa Moanga (35)Casa Moangă Pleşoianu de la Săcelu va avea, până la finalul acestui an, un acoperiş de protecţie. Clădirea, monument istoric, a trecut în grija Muzeului Judeţean Gorj în urma unei hotărâri de Consiliu local, din luna iulie.

O dată cu semnarea protocolului de predare-primire dintre Primăria Săcelu şi Consiliul Judeţean Gorj şi, ulterior, trecerea acesteia, de la Consiliu la Muzeul Judeţean, vor începe şi lucrările la clădirea care acum se află într-o puternică stare de degradare.

Casa Moangă Pleşoianu a fost trecută în patrimoniul Muzeului Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” din Târgu-Jiu din data de 09.07.2010, în urma unei hotărâri de Consiliu local. Până în prezent nu a fost semnat protocolul de predare-primire, prin urmare nu au fost începute nici lucrările. Potrivit directorului Muzeului Judeţean Gorj, Dumitru Hortopan, anul acesta va fi realizat un acoperiş. “Îi facem un acoperiş provizoriu, pentru protejarea lui. Este primul pas. Anul viitor trecem casa în Programul Naţional de Restaurare. Vom face acolo un muzeu despre cultura şi civilizaţia locală cu obiecte de geologie, arheologie, istorie. De asemenea, vor exista şi două camere de protocol pentru oaspeţii Muzeului Judeţean”, a declarat Hortopan. În aceeaşi clădire va exista şi un punct de consignaţie precum şi o terasă unde se vor putea servi băuturi răcoritoare.

Directorul Muzeului crede că acest punct va fi unul de interes pentru turiştii care vizitează această zonă. “Ţinând cont că staţiunea este folosită încă din epoca romană şi a avut şi are, în continuare, o reclamă şi o destinaţie importantă, eu cred că vom conta anual pe circa 5-6 000 de vizitatori”, a spus Dumitru Hortopan.

Refugiu pentru Tudor Vladimirescu

Casa Moangă Pleşoianu este, în prezent, un imobil neutilizabil şi nevizitabil, aflat în stare de ruină, aşa cum se arată şi în fişa-anexă la protocolul de predare-primire dintre Primăria Săcelu şi Consiliul Judeţean Gorj. Casa de tip culă este o fortăreaţă de apărare. Construită în 1762, clădirea a fost proprietatea logofătului Vasile Moangă, perioadă în care a reprezentat şi un refugiu pentru Tudor Vladimirescu şi pandurii săi. Ulterior a aparţinut lui Dumitrache Săceleanu şi apoi nepoatei acestuia, Octavia Pleşoianu. Ulterior, clădirea a fost naţionalizată şi a intrat, pe rând, în administrarea Şcolii Gimnaziale Săcelu, Taberei şcolare Săcelu şi Primăriei Săcelu. Din acest an, monumentul a trecut în proprietatea Consiliului Judeţean, administrator fiind Muzeul Judeţean Gorj. Casa de tip culă are şase încăperi la parter şi patru la etaj, are un plan aproape pătrat, având o lăţime de 11,55 metri şi lungimea de 11,70 metri. Înălţimea interioară a încăperilor este de circa 2,55 metri, iar la etaj se face accesul pe două scări, una de lemn şi una de zidărie, ajungând într-o terasă închisă, cu ferestre. Din terasă se trece într-un hol şi de acolo în alte două camere. Deşi arhitectura este una impresionantă, din păcate de foarte mult timp nu au mai fost investiţi bani în păstrarea sau reabilitarea clădirii.

Dorina CIOPLEA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.