Directorul adjunct al Casei de Pensii Gorj, cercetat penal pentru abuz în serviciu

2432

Daniela Negoiţă Holdon, directorul executiv adjunct al Casei Judeţene de Pensii Gorj, jurista instituţiei, Cristina Scorei, şi evaluatorul Ion Manolescu, sunt cercetaţi penal pentru abuz în serviciu, nepunere în executare a unei hotărâri judecătoreşti, fals intelectual, uz de fals şi fals în înscrisuri oficiale. Totul, în urma unei plângeri penale făcute la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, de către Alexandru Dan Tolgyi, un pensionar în vârstă de 61 de ani, care s-a considerat prejudiciat de cei trei, nefiind pus în termen în drepturile legale. Omul i-a făcut o plângere penală şi Rodicăi Ghimiş, directorul executiv al CJP Gorj, anul trecut, dar aceasta a fost soluţionată cu NUP.

Alexandru Dan Tolgyi din Deva, mutat în Târgu-Jiu în 1978, a muncit ca inginer constructor timp de peste patru decenii. Îndeplinind condiţiile impuse de lege, privind pensionarea, acesta îşi depune în 2012, la Casa de Pensii Gorj, dosarul în vederea pensionării. După două luni de zile de la depunerea actelor, CJP Gorj comunică beneficiarului că nu se poate pensiona la limită de vârstă pe motiv că nu ar îndeplini condiţia de limită de vârstă. Acesta avea grupa a doua de muncă, fapt care i-a adus beneficiul reducerii limitei de vârstă cu 5 ani. Aspectul în cauză nu este luat în considerare de angajaţii Casei de Pensii Gorj, care îi diminuează beneficiarului grupa de muncă, comunicându-i că astfel nu îndeplineşte condiţiile de pensionare. Tolgyi contestă decizia la comisia centrală de contestaţii a CNPP, dar primeşte şi acolo un răspuns negativ. Conform legii, omul atacă decizia în instanţă iar, după un an de zile, Tribunalul Gorj îi dă câştig de cauză prin sentinţa civilă 1934/2013, care stabileşte că omul trebuie repus în drepturi şi pensionat. Casa de Pensii Gorj atacă sentinţa la Curtea de Apel Craiova, instanţă care respinge acest demers, şi îi dă lui Tolgyi o decizie irevocabilă care consfiinţeşte caracterul definitiv al sentinţei civile date anul trecut de Tribunalul Gorj.

Picture 025CJP Gorj pune în aplicare după ureche hotărârea
În vara anului trecut, la scurt timp după ce a intrat în posesia hotărârii definitive şi irevocabile, reclamantul s-a adresat Casei de Pensii Gorj atrăgând atenţia conducerii că trebuie pusă în executare sentinţa judecătorească, iar dosarul său de pensionare trebuie acceptat. Primeşte în schimb acasă, instant, două decizii de pensionare. În prima i se comunică că nu are drept la pensie, iar în a doua i se comunică că are drept la pensie, dar nu de la data stabilită de instanţă şi lege, ci la un an şi două luni după. Mai precis, omului i se taie un an şi două luni din pensia la care avea dreptul încă din 2012.
Beneficiarul nemulţumit se adresează direct Rodicăi Ghimiş, directorul executiv al CJP Gorj, în audienţă cerându-i să pună în executare dispoziţiile hotărârii instanţei. La o oră după discuţii, Tolgyi primeşte a treia decizie de pensionare, fiindu-i acordate încă două luni de pensie. “Mi s-a dat pensia ca la piaţă, două luni în loc de un an şi două luni”, spune supărat Dan Tolgyi.
Omul îi făcuse între timp o plângere penală directorului executiv al CJP Gorj, acuzându-l de abuz în serviciu. La două zile după cea de-a treia decizie Rodica Ghimiş primeşte însă un NUP de la Parchetul Local Târgu-Jiu. NUP-ul îl dă un procuror stagiar asistat de procurorul Laurenţiu Grecu. Reclamantul se adresează instanţei împotriva ordonanţei procurorului de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Ghimiş, dar primeşte o lună mai târziu o sentinţă negativă.

În decembrie, plângere penală pentru încă trei funcţionari ai CJP Gorj
Supărat că justiţia se face “pe preferinţe”, Tolgyi se adresează iar, în decembrie 2013, Parchetului Târgu-Jiu de data asta împotriva subalternilor lui Ghimiş. Mai precis, le face o plângere penală directoarei adjuncte Daniela Negoiţă Holdon, directorului excutiv, juristei Cristina Scorei, şi evaluatorului dosarului său de pensionare, Ion Manolescu. Pe cei trei îi acuză de abuz în serviciu, nepunere în executare a unei hotărâri judecătoreşti, fals intelectual, uz de fals şi fals în înscrisuri oficiale. Acum dosarul de cercetare se află la IPJ Gorj, la subinspectorul de poliţie Alexandru Fîcea. “Nu mă aştept ca poliţia şi parchetul să-mi dea o soluţie favorabilă împotriva celor care m-au prejudiciat, în pofida probelor indubitabile pe care le-am depus la dosar. Dar am speranţa că totuşi respectivii nu vor mai repeta greşeala şi cu alţi viitori pensionari”, a declarat Tolgyi.

Sesizare la Corpul de Control al premierului
În paralel cu demersul la Parchet, târgujianul s-a adresat ministrului Muncii, Rovana Plumb, şi apoi la Guvern. S-a adresat cu o sesizare la Corpul de Control al premierului Victor Ponta în speranţa că va găsi înţelegere la organele abilitate ale statului. Tolgyi se consideră prejudiciat cu aproape 200 de milioane de lei vechi, contravaloarea pensiei sale pe un an de zile, neacordate de instituţia de pensii din Gorj.
Anamaria Stoica

4 COMENTARII

  1. Referitor la commentariul Mitei , ceea ce tu affirmi cum ca prim-procuror Enache nu face altceva decit Sa copieze resolutiile procurorului Grecu este perfect adevarat si acest lucru s a intimplat si in situatia mea. Din ceea ce a scris in Decizie mi a lasat impresia ca nici nu a citit recursul.
    In 2011 Ikeana Enache a dat NUP in dosarul impotriva Lui Tudor Ion, pe atunci sef la Politia Locala.
    In argumentatie a admis ca acesta a incalcat Legea dar motivind ca a dat dovada de sinceritate si nu are antecedente penale a Enache a matrasit idea de justitie si I a dat NUP Lui Tudor, apropiat PSD si in Prezent director la Directia drumuri si poduri.
    Cineva ar trebui Sa initieze o petitie online pe care Sa o semneze toti justitiabilii neindreptatiti de tandemul Grecu -Enache si prezentata Procurorului General.

    Lasati aici un mesaj daca sinteti interesat.

  2. Filiera procuror Laurentiu Grecu si procurorul stagiar asa procedeaza in cazul persoanelor cu influenta sau in pozitii importante, dau NUP prin manipularea legii.
    Judecatorii sint solidari cu deciziile procurorilor, orasul este mic si toti se cunosc si isi fac favoruri intre ei.
    Am trecut printr o situatie similara, cu cei doi procurori si jud. Bejat.
    Nici la nivel central nu cred ca o Sa isi gaseasca dreptatea justitabilul. In cazul meu nici Inspectia judiciara nu a gasit nimic nelegal Desi existau dovezi.
    In justitia locala nu exista integritate, eu am trimis o petitie Parlamentului European.

    • Laurentiu Grecu este un procuror care actioneaza la comanda si protejeaza persoanele cu pile si nu aplicarea legii si a statului de drept! Iar prim procurorul Ileana Enache, la analiza contestației peționarului împotriva rezoluției date de colegul său procurorul Laurențiu Grecu, nu face altceva decât sa copieze rezoluțiile lui Grecu! Astfel, noi petitionarii, suntem pusi in situatia de a ataca in instanta NUP-ul sau sa ..renuntam! Cine plateste incompetenta procurorului? Ar trebui ca la malpraxis sa raspunda pentru actele intocmite cu rea credinta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.