Bun venit acasă Ambasadorilor Gorjului !

436

A devenit o frumoasă tradiţie ca, în luna iunie, Fiii Gorjului să revină pe meleagurile natale pentru a participa la manifestările prilejuite cu ocazia acestui eveniment şi a contribui prin schimbul de idei la dezvoltarea economico-socială şi cultural artistică a judeţului Gorj.

Tradiţia vie

În calitate de Preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, aş vrea să felicit pe toţi cei care au făcut posibilă întâlnirea de acum, ca o continuitate la eforturile din anii trecuţi, reuşind, în acest fel, să promoveze mai departe frumuseţile acestei zone şi să păstreze vie tradiţia gorjenească.

Pentru perpetuarea acestei manifestări trebuie să felicităm, în primul rând, Liga Culturală „Fiii Gorjului” şi, în mod deosebit, pe animatorii săi – la Bucureşti, dl ziarist Alexandru Păsărin, iar la Timişoara, dl jurist Sevastian Bălescu.

Spiritul gorjenesc

Au fost evenimente speciale, în care spiritul gorjenesc a fost prezent prin cântece şi dansuri, prin formaţiile de lăutari sau artişti profesionişti care au evoluat pe scenele din Bucureşti, Timişoara sau Târgu-Jiu.

Personalităţile gorjene, adevăraţii ambasadori ai intereselor Gorjului au ştiut întotdeauna să ne ducă faima prin tot ceea ce au realizat, atât în ţară cât şi dincolo de graniţe, dar nu au uitat niciodată rădăcinile şi locurile unde s-au format ca oameni. Prin contactele pe care le-au stabilit de-a lungul vieţii, ne pot fi de mare ajutor pentru ridicarea standardelor de viaţă ale comunităţilor gorjene.

Este încă un motiv pentru care noi îi aşteptăm mereu cu inima deschisă aici, unde fiecare lucru care îi înconjoară înseamnă ACASĂ.

Moştenirea Brâncuşi

Sunt oameni care au performanţe în plan profesional, cu o vastă experienţă de viaţă, şi de aceea cred că a sosit momentul să atragem, alături de nucleul iniţial al Fiilor Gorjului, personalităţi locale, persoane cu funcţii de răspundere, care să vină în sprijinul nostru, al gorjenilor pentru a completa strategia şi programul judeţean de dezvoltare economică, socială şi culturală.

Gorjul are resurse turistice şi culturale, dar şi resurse economice încă nevalorificate. De la moştenirea Brâncuşi la potenţialul montan, de la potenţialul balnear până la rezervele forestiere şi de materiale de construcţii.

Fideli valorilor autentice

Vreau să fac o paranteză aici şi să vorbesc despre câteva lucrări cu conţinut documentar, ştiinţific, care au văzut lumina tiparului în octombrie 2009, odată cu aniversarea a 145 de ani de la înfiinţarea primului Consiliu Judeţean în Gorj. Cu această ocazie au fost editate cărţile „Administraţia gorjeană: trecut şi prezent”, „Protocoalele Consiliului Judeţean Gorj în secolul al XIX-lea”, „Gorjul cultural (1890-1990)” şi „Biografii de personalităţi gorjene”.

Toate aceste cărţi au avut ca material de plecare documente existente în arhive sau în publicaţiile vremii, despre fapte şi lucrări întreprinse la momentul respectiv.

Din tot sufletul sper că iniţiativele şi acţiunile Consiliului Judeţean Gorj, vor găsi, în continuare, în Liga Culturală “Fiii Gorjului”, acelaşi partener serios şi fidel valorilor autentice.

Cinstirea memoriei lui Tudor

Tuturor Fiilor Gorjului, le urez să se bucure din plin de aceste zile petrecute ACASĂ, iar duminică să ne întâlnim la Padeş, în Câmpia Soarelui, cu toţi gorjenii noştri, trăitori pe aceste meleaguri, pentru a cinsti memoria marelui gorjean Tudor Vladimirescu şi a vitejilor săi panduri.

ION CĂLINOIU, Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here