Recital Mircea Suchici, la 30 de ani de activitate

519

recital-1Duminică seara, la orele 19.00, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu-Jiu a găzduit un eveniment deosebit. Este vorba de împlinirea a trei decenii de activitate a „Lyrei” Gorjului şi a compozitorului Mircea Suchici.

De altfel, domnia sa a primit din partea Consiliului Judeţean Gorj, personal a preşedintelui Ion Călinoiu, o Diplomă de Excelenţă. Iar Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu, i-a dăruit artistului, în semn de aleasă preţuire, o valoroasă icoană pe lemn.

Concertul propriu-zis, susţinut în faţa unui public receptiv şi călduros, s-a constituit într-una dintre cele mai reuşite seri culturale realizate de Mihaela Popescu şi orchestra de cameră pe care-o conduce – „Lyra” Târgu-Jiu. Dirijori la pupitru au fost, în prima parte, Mihail Ştefănescu, directorul Filarmonicii „Ion Dumitrescu”, din Râmnicu Vâlcea, totodată conducător al corului şi, în postură de compozitor şi de interpret, pe muzicianul Mircea Suchici. Acesta a interpretat la instrumentul său preferat – violoncel câteva piese pe versurile poeţilor Mariana Popeangă-Cornoiu („Supoziţie”), Vasile Ponea („În muzeu”), Nina Voiculescu („Ropot de tobe”) şi George Drăghescu („Psalmi”).

recital - 3Momentul eclatant şi bine conturat al evoluţiei lui Mircea Suchici, în calitate de compozitor şi interpret, l-a constituit prezentarea poemului pentru violoncel şi orchestră de cameră „Turnul lacrimei”, în trei părţi: I – „Turnul lacrimei”; II – „Clopotarul” şi III – „Trei ziceri”, pe versurile poetului Ion Popescu Brădiceni. La microfon a evoluat, în postură de recitator, poetul şi actorul George Drăghescu, a cărui voce sensibilă a rezonat cu sufletele spectatorilor.

Aplauzele au subliniat reuşita unei manifestări culturale realmente de excepţie. Cu această reunire sub semnul a trei muze – Clio, Eutherpe, Thalia – a muzicii, a poeziei şi teatrului a reprezentat pentru citadela târgu-jiană un clar simbol de continuitate şi, totodată, de supravieţuire a spiritului gorjenesc şi în aceste grele vremuri de restrişte, de pângărirea tezaurului de valori naţionale de către un regim politic autoritarist şi decadent.

Poetul-muzician Mircea Suchici a demonstrat o calitate profund personală a compoziţiilor sale, inspirate deopotrivă din folclorul muzical gorjenesc şi din tradiţia muzicii culte pe linia imprimată adânc de Grigoraş Dinicu, George Enescu şi Cristian Brâncuşi.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.