Scriitori de ieri şi de azi, la Ţicleni!

680
ticleni 2În cadrul “Zilei Internaţionale a Cărţii”, vineri, 23 aprilie 2010, Şcoala Generală nr.1 Ţicleni a fost gazda unei ample manifestări care se înscrie în Proiectul educaţional “Scriitori de ieri şi de azi ai localităţii Ţicleni”, o acţiune notabilă, la care au participat autori de carte din localitate, cadre didactice şi elevi, bibliotecari şcolari.

Pentru informarea cititorilor, 23 aprilie este, în România, după cum se ştie, şi ziua bibliotecarului, dar, în lume, această zi este celebrată ca fiind Ziua cărţii şi a drepturilor de autor, dar, se pare că spaniolii au fost primii care au ridicat cortina, când, la Barcelona a apărut ideea unei sărbători a cărţii care se celebra pe 7 octombrie, data la care se credea că s-a născut Cervantes. După 1930 a început să se celebreze pe 23 aprilie, ziua Premiului Cervantes şi dată care corespunde cu ziua morţii lui Cervantes şi a lui Shakespeare.
În Catalunia aceasta era ca o serbare populară deoarece coincidea cu ziua lui Sant Jordi (Sfântului Gheorghe). Tradiţia cerea ca în această zi, bărbaţii să dăruiască femeilor un trandafir şi acestea să le dăruiască o carte.
Din 1964, 23 aprilie devine ziua cărţii pentru toate ţările în care se vorbeşte spaniola şi portugheza, din 1993, Comunitatea Europeană o proclamă ca ziua europeană a cărţii, iar din 1964, UNESCO decide să fie sărbătorită ca ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor, în anul 2001 Capitala Spaniei fiind primul oraş desemnat capitala mondială a cărţii.
Ca să revenim la acţiunea din localitatea care se numea odinioară „Oraşul Petroliştilor”, trebuie să apreciem că totul a fost ca o minunată „întâmplare” dintr-o sală de clasă plină de flori tinere, vlăstare creatoare atât de frumos şi de pilduitor îndrumate de către colectivul de cadre didactice ticlenicare au organizat acţiunea, profesorii: Elena Istrate, directoarea şcolii, Constantin Rădoacă, Didona Croitoru, Claudia Puscaş, Andreea Zguroiu, Cristina Creţan şi Victoria Ciurea, şi care s-au străduit şi au demonstrat, prin elevii: Valentin Munteanu şi Mădălina Radu, că au în pepiniera lor tineri de viitor care merită cu prisosinţă să preia o ştafetă demnă de fi dusă mai departe.
În desfăşurarea ei, manifestarea a cuprins un moment evocator: Miron Dobroiu şi Nicolae Diaconu, o serie de luări de cuvânt ale participanţilor, în care a fost evocat rolul deosebit al cărţii în educaţia oamenilor, a tinerilor elevi în special, un scurt recital de poezie şi fragmente în proză, după care au fost prezentate şi creaţii ale elevilor, aceşti “cutezători” ce vor purta mai departe, în timp, mesajul scris al cărţii!
În încheiere, să precizăm că tinerii elevi au adresat unele întrebări interesante invitaţilor, privind colaborarea cu autorităţile locale sau despre destinul cărţii într-o lume computerizată, iar la rândul lor, scriitorii de azi ai localităţii, printre care amintim pe Ion Văleanu-Vâlceanu, Jurist Ion Ungureanu, prof. Constantin Ungureanu, prof. Vasile Gogonea şi înv. Valentin Ciurea, au reiterat ideea unui sprijin mai mare din partea factorilor locali pentru impulsionarea vieţii spirituale şi pentru încurajarea acţiunilor cultural-educative în cadrul viitorului Centru cultural care se va inaugura în această vară în localitatea Ţicleni!
Vasile Gorjeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.