Schizofrenie politică pentru „evaluarea” unui proiect cultural

416
dan mircea cipariu (3)Trăim într-un timp al triburilor politice şi economice care fac harcea-parcea din tot ce înseamnă profesionalism, interes public şi mecanisme de evaluare transparente. Trăim, din ce în ce mai mult, într-un timp al deciziilor luate doar din interesul unui grup aflat la putere. Astfel, o nouă ispravă plină de rea-voinţă şi diletantism îşi are epicentrul chiar la Târgu Jiu, unde o comisie a Consiliului Judeţean Gorj vrea să-l dea afară pe unul dintre cei mai buni manageri culturali ai României.

Cazul animatorului cultural Viorel Gârbaciu, evaluat de o comisie prezidată de cineva care este în afara fenomenului cultural autentic şi organic, vicepreşedintele pesedist Vasile Râbu, fost director al Exploatării Miniere de Subteran Motru, este strigător la cer. Graţie acestui nefericit eveniment, am aflat şi eu de acest domn Râbu, care pentru scriitorii din Bucureşti, pentru artiştii de folk ori de jazz, pentru artiştii vizuali e, vă asigur, un ilustru necunoscut. Nu aceeaşi ar fi situaţia receptării în mediul artistic şi cultural a lui Viorel Gârbaciu, unul dintre artizanii restaurării Coloanei Infinutului, iniţiatorul unor evenimente de prestigiu pentru Gorj, dacă e să amintesc aici de Festivalul de Folc şi Baladă “Poarta sărutului”. În discuţie e de pus calitatea evaluatorilor care ar trebui să urmeze un principiu european suveran: calitatea evaluatorului trebuie să fie măcar la valoarea celui evaluat! Ori, în cazul evaluării activităţii manageriale a directorului Şcolii Populare de Artă, tocmai acest principiu european a fost călcat în picioare cu tupeu politicianist. Mai mult, aflu că unul dintre cei trei juraţi în cazul Gârbaciu – Mărin Barbu, maestru colograf, i-a acordat în ultimii ani nota 10 la evaluare. Doar schizofrenia motivată de interesul politic meschin ar putea motiva această răsturnare a valorii care s-a petrecut în mintea şi în sufletul acestui jurat.

Unul dintre managerii de cultură care au făcut şi fac ceva pentru gorjeni, apărându-le, astfel, dreptul lor elementar la evenimente şi producţii culturale, artistice şi educaţionale de calitate, a fost evaluat cu nota 6.61. Am văzut diplomele şi premiile de recunoaştere ale lui Viorel Gârbaciu pentru activităţile sale culturale de impact şi de succes pentru gorjeni. Multe dintre aceste diplome, premii şi distincţii au fost semnate, ani la rând, chiar de preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu! Un om care, de altfel, mi-a făcut o bună impresie şi cu care speram să realizez câteva proiecte în care să implicăm şi secţia de Poezie a Uniunii Scriitorilor din România-filiala Bucureşti, instituţie pe care o prezidez. Impresia mea faţă de dl. Călinou se va schimba radical şi mă va obliga să le scriu personal preşedinţilor Victor Ponta şi Adrian Năstase în cazul în care Viorel Gârbaciu va fi mazilit în condiţii discutabile şi urmare a unor evaluări deloc transparente. Mizez, însă, pe mintea de pe urmă a celui mai important dintre gorjeni!
Dan Mircea CIPARIU
Manţog sare în apărarea lui Gârbaciu
Nepromovarea examenului pentru şefia Şcolii Populare de Artă de către Viorel Gârbaciu agită spiritele între Ionel Manţog şi Vasile Râbu. Cei doi politicieni au fost colegi de şcoală, motiv pentru care democrat-liberalul Manţog îi transmite colegial social-democratului Râbu că, prin nepromovarea examenului, l-a ajutat pe Ion Călinoiu în a-l umili pe Viorel Gârbaciu. Manţog îi spune lui Râbu să aibă grijă să nu se lipească de el „mirosul” lui Călinoiu, democrat-liberalul fiind convins că Gârbaciu nu a promovat examenul pentru că nu a vrut să-i devină „slugă” şefului Consiliului Judeţean.
Vasile Râbu declară, la rândul său, că nu a existat nici un fel de presiune asupra sa din partea lui Ion Călinoiu pentru ca Viorel Gârbaciu să nu promoveze examenul. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean conduce comisia care îi examinează pe candidaţii care aspiră sau vor să fie reconfirmaţi la şefia instituţiilor de cultură din Gorj, printre posturile scoase la concurs fiind şi cel de la Şcoala Populară de Artă. Gârbaciu nu a avut un contracandidat, iar Râbu spune că acesta nu a luat în serios examenul şi de aceea l-a picat, nu din alte considerente.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here