Viaţa sănătoasă – Colonul iritabil poate fi combătut cu un stil de viaţă sănătos

6536

Sindromul de colon iritabil este o afecţiune a intestinului gros caracterizată prin simptome persistente, deranjante, uneori chiar severe, în special dureri abdominale şi tulburări de tranzit, în absenţa unor modificări patologice locale (tumori, inflamaţie, ulceraţie, sângerare). Este o maladie des întâlnită, care afectează 10-15 la sută din populaţie, mulţi bolnavi fiind însă nediagnosticaţi.

Cauza exactă a sindromului intestinului iritabil nu este cunoscută, însă specialiștii în domeniu sunt de părere că alimentaţia defectuoasă şi dezordonată, excesul de grasimi, alcool, cafea, îndulcitori artificiali pe bază de sorbitol, stresul emoţional, modificările hormonale, unele antibiotice, cum ar fi eritromicina, dar și factorii genetici, sunt elemente potențial declanșatoare ale acestui sindrom.
Câteva dintre simptomele acestui tip de sindrom sunt:
– constipaţia, diareea sau alternanţa acestor două probleme timp de mai multe luni;
– tranzitul intestinal accelerat sau întârziat;
-crampele abdominale;
-mucus în scaun;
-balonarea abdominală sau borborismele (sunete abdominale, bolboroseli);
-gaze intestinale și balonare.

Prevenire și tratament
Ameliorarea simptomatologiei se poate obţine printr-un regim echilibrat şi ordonat, cu mese regulate şi evitarea exceselor, dar și cu un stil de viață mai activ. În general, medicii ezită să prescrie medicamente puternice sau aditivi (care pot produce alte efecte secundare asupra sistemului digestiv) pentru tratarea sindromului de colon iritabil, deoarece originile cauzelor nu sunt cunoscute şi se poate ajunge chiar la complicaţii serioase. Este recomandat consumul de mese mici şi dese. Alimentele trebuie mestecate foarte bine pentru a asigura o absorbţie optimă a substanţelor nutritive în tractul digestiv. Trebuie evitat consumul de alcool, cofeină şi alimente bogate în grăsimi. Sunt interzise alimentele prăjite, sucurile acidulate, mezelurile şi produsele de patiserie. Sportul sau activitatea fizică regulată favorizează o bună activitate a muşchilor intestinali, prevenind astfel apariţia sindromului de colon iritabil. Mersul pe jos într-un ritm mai alert, urcatul scărilor, genuflexiunile ajută foarte mult. Trebuie evitate stresul şi fumatul pentru o bună funcţionare a tranzitului intestinal.

Ulei de mentaRemedii din natură
1. Menta – are capacitatea de a reduce simptomele sindromului de colon iritabil, în special atunci când cele mai deranjante sunt crampele şi diareea. Capsulele cu ulei de mentă, dar și ceaiul sunt foarte eficiente în calmarea spasmelor ce provoacă dureri abdominale.
2. Semințele de fenicul – 1/2 linguriţă de seminţe zdrobite se infuzează într-o cană de apă clocotită timp de 10 minute, apoi se strecoară.
3. Chimenul – 1-5 g de seminţe de chimen se infuzează în apă clocotită timp de 10 – 15 minute. Se beau trei căni pe zi, câte una înainte de ficare masă.
4. Ghimbirul reduce inflamaţia şi ajută la eliminarea gazelor şi acidităţii din stomac.
5. Usturoiul este un remediu vechi, popular, foarte răspândit în unele regiuni ale ţării noastre. Se fierb câţiva căţei de usturoi, se scurge apa, se pasează şi se mănâncă înainte de mesele principale această pastă care are un gust deosebit. Usturoiul fiert este folosit în infecţii intestinale, balonări, flatulenţă.
6. Argila – este şi ea un bun remediu naturist contra colonului iritabil, deoarece absoarbe impurităţile şi gazele din intestin, reface flora intestinală şi reglează funcţionarea intestinului. O linguriţă cu pulbere de argilă se pune într-un pahar cu apă plată, se lasă să se dizolve şi, după ce se agită, se bea înainte de fiecare masă principală cu o jumătate de oră.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.