Inspectorul şcolar general adjunct Gheorghe Mitescu vrea să facă o igienizare în sistemul educaţional. Acesta spune că restructurările ce urmează a fi făcute în învăţământul gorjean nu sunt
condiţionate în principal de problemele financiare ci de nevoia de a scoate din sistem cadrele care nu au ce căuta la catedră.
Profesorii care au intrat în ultimul timp în sistem şi, în special, cei care nu reuşesc să devină titulari deşi au trecut de mai multe ori prin examenul cu pricina, sunt cei vizaţi. Astfel, la nivelul judeţului nostru vor fi restructurate peste 250 de posturi care vizează atât personalul didactic cât şi pe cel nedidactic şi cel auxiliar. Aproximativ 200 de persoane vor rămâne, prin urmare, fără loc de muncă. „Este vorba, practic, despre o igienizare a sistemului educaţional. Tinerii care nu sunt înclinaţi neapărat pentru meseria de profesor se vor îndrepta spre alte domenii. Nu sunt vizaţi profesorii titulari”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct Gheorghe Mitescu.
Şcoli sub efectiv
Există, însă, şi şcoli care vor funcţiona, în continuare, sub efectiv, cum ar fi cele din Creţeşti, Groşerea, Curtişoara sau Roşia 2. Aceste şcoli sunt izolate şi, deşi nu au suficienţi elevi, vor continua să funcţioneze pentru că mutarea micuţilor la alte unităţi de învăţământ ar însemna o navetă de cel puţin 15 kilometri pe un drum care se parcurge greu inclusiv cu maşina. În acest an, pentru a putea funcţiona, unităţile de învăţământ preşcolar trebuie să aibă, în fiecare clasă, cel puţin 10 copii şi maxim 20. De la anul, grădiniţele vor funcţiona cu un efectiv de 20 de copii în mediul urban şi 18 în mediul rural. De asemenea, în învăţământul primar, în prezent se funcţionează cu un număr de 10 până la 25 de elevi într-o şcoală, anul viitor urmând să fie, în medie, 22 de elevi în mediul urban, în clasă, şi 18 în mediul rural. În ceea ce priveşte învăţământul gimnazial, în prezent se funcţionează cu un efectiv cuprins între 10 şi 30 de elevi pe clasă, în anul şcolar 2010 – 2011 urmând ca numărul acestora să fie, în medie, de 25 la oraş şi 20 la sat. La liceu, anul viitor se va funcţiona numai cu 30 de elevi în fiecare clasă, în acest an şcolar existând între 15 şi 30 de elevi. Aceste măsuri sunt luate pentru creşterea performanţei, potrivit lui Gheorghe Mitescu, urmând să rămână în sistem doar cadrele didactice care sunt cu adevărat pregătite pentru acest lucru.
Dorina Cioplea