Premiul Nobel pentru Literatură 2009 – Herta Muller

1091
hertamullerÎn timp ce în România parlamentarii îşi declară unii altora că sunt nesimţiţi, cum oare îi putem noi considera în acest caz, iată că un semn de toamnă frumoasă poate atinge şi meleagurile româneşti, aşa colateral, ori măcar sufletul cultural al unei naţiuni aflate mai tot timpul în domnia unor apăsătoare nuanţe de gri.

Vestea că Premiul Nobel pentru literatură 2009 a revenit scriitoarei germane de origine română Herta Muller, nu ne poate lăsa impasibili. Din păcate sau din fericire, pentru că dacă ar fi rămas în ţară, puţin probabil să fi putut ajunge la acest nivel de atenţie mondială, scriitoarea a emigrat în 1987 în Republica Federală Germania, împreună cu soţul ei de atunci, scriitorul Richard Wagner. Născută la 17 august 1953, în Niţchidorf, Regiunea Timişoara, Herta Muller, recompensată, aşa cum anunţa Academia Suediei, pentru onestitatea prozei în care descrie un piesaj al dezrădăcinării, după plecarea în Germania, devenită membră a Academiei Germane pentru Limbă şi Poezie, a mai fost în 1999 nominalizată de guvernul german la Premiul Nobel pentru Literatură, a doua nominalizare aducându-i de această dată prestigiosul Premiu.

Emoţionat de acest context al evenimentului nobelian, criticul Nicolae Manolescu declara, plin de emoţie: „Ce Dumnezeu să spun? Sunt fericit pentru Herta şi mi se pare extraordinar pentru că este o scriitoare valoroasă. Mă bucură foarte mult originile ei româneşti şi iată, mai există şi dreptate pe lumea asta. Este, fără doar şi poate, un titlu de mândrie pentru România, nu putem uita că este româncă. Evident că există o legătură cu România în opera ei”.
Viorel Surdoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here