Sindicaliştii FNME, prima zi în stradă

413

Prima zi de protest a Federaţiei Naţionale Mine Energie(FNME) la Târgu-Jiu nu s-a bucurat de succesul scontat, adică reluarea negocierilor cu administraţia. S-a repurtat însă o victorie, împotriva managerului Laurenţiu Ciurel, huiduit din Piaţa Prefecturii, şi scos din faţa sindicaliştilor violenţi de către jandarmi.

protest1În Piaţa Prefecturii, la debutul protestului, nu s-au strigat lozinci, s-au fluturat însă pancarte şi s-a fluierat. Sindicaliştii şi-au exprimat însă oftica pe directorii CEO care nu i-au băgat în seamă pe cei aproape 200 de protestatari ai FNME, asta şi pentru că protestul a început după ce şefilor şi angajaţilor CEO li s-a terminat programul de lucru. Liderii sindicali şi-au încurajat însă colegii să protesteze exprimându-şi la rândul lor nemulţumirile la adresa administraţiei CEO. Constantin Mitrescu, lider al FNME, a criticat directorii din Complexul Energetic Oltenia care nu respectă contractul colectiv. “Nu ne mai aude nimeni pentru că directorii noştrii nu au curajul să iasă în faţa oamenilor să spună motivul pentru care nu mai respectă nicio lege în ţara asta, niciun contract colectiv de muncă, nu demarează negocierile anuale, deşi au adus acestă unitate în pragul colapsului. Vom continua acţiunile de protest de o amploare mult mai mare dacă nu vom negocia. Noi, acum, încercăm doar să dăm un semnal, să îi conştientizăm că oamenii sunt nemulţumiţi, nu vrem să facem ceva de amploare, nici nu am chemat mai mult de 200 de oameni, chiar le-am spus să aştepte că, poate, deblocăm situaţia, poate cei din conducerea CEO vor înţelege că nu e compania lor şi chiar dacă ar fi a lor, dacă ar fi în sistem privat, nu ar putea să facă ce fac ei astăzi.
Acest comportament torţionar, să trimiţi oamenii dintr-un loc în altul fără să îi anunţi, fără să ai argumente, să nu dai drepturile salariale care sunt trecute în CCM, gen primă de vacanţă, aşa cum s-a negociat, să nu demarezi negocierile, aşa cum cere legea, toate acestea sunt argumentele”, a precizat Motrescu.

protest2Administraţia CEO are dizabilităţi
A fost susţinut de aproape de colegii săi, Dumitru Pârvulescu şi Marin Golea, care au menţionat că administraţia CEO este surdă la solicitările lor. “Am făcut această pichetare legală împotriva abuzurilor realizate de administraţia CEO şi a tergiversării începerii negocierii CCM. În ultima perioadă, administraţia, prin hotărâri ale directoratului, încalcă grav drepturile salariaţilor şi în aceste condiţii am hotărât să manifestăm şi să ne spunem dezaprobarea actelor pe care dumnealor le fac prin crearea panicii în rândul salariaţilor prin aceste reorganizări dese. De la începutul anului, opt salariaţi au decedat din cauza atacurilor cerebrale. Oamenii nu mai sunt siguri de locul de muncă”, a spus Marin Golea.

protest3Ciurel, aproape violentat
O oră mai târziu, în piaţă şi-a făcut apariţia Laurenţiu Ciurel. A fost huiduit de sindicaliştii care au considerat că mesajul managerului CEO nu este corect. Unii s-au arătat chiar violenţi, motiv pentru care Ciurel a fost scos din piaţă de jandarmi.
Prima zi de protest s-a încheiat la ora 18.00 conform autorizaţiei primite de la autorităţile municipale. Vineri, sindicaliştii FNME vor continua să-şi strige nemulţumirile în Piaţa Prefecturii din municipiu.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here