Misiune grea pentru muncitorii care ieri au încercat, în zadar, să pună la pământ turnul de răcire de la fostul CET al orașului. Construcția, înaltă de zeci de metri, s-a dovedit a fi una destul de rezistentă, care a rămas în picioare și după ce au fost dinamitate picioarele de susținere a sa. În urma imploziei, calculată cu multă atenție de către specialiști, turnul nu a făcut pagube colaterale, dar asta doar pentru că a rămas înfipt în sol, încăpățânându-se să pice la orizontală, așa cum se aștepta toată lumea.
Turnul s-a înclinat însă puțin înspre sud și, ca urmare, oricine l-a văzut l-a comparat cu Turnul din Pisa, fratele de la Târgu Jiu al acestuia fiind însă doar o clădire care urmează să fie pusă la pământ azi sau săptămâna viitoare. La operațiunea de ieri circulația rutieră a fost închisă, mașinile aflate în trafic fiind trase pe dreapta, șoferii urmărind de voie de nevoie detonarea construcției. La finalul operațiunii orașul s-a ales însă, pentru o scurtă perioadă de timp, dau asigurări muncitorii, cu un nou obiectiv turistic, turnul înclinat fiind admirat de toată lumea.
Până și muncitorii care trebuie să îl doboare au fost de acord că seamănă cu Turnul din Pisa, ei fiind însă cei care au misiunea de a doborî turnul de la Târgu Jiu. “E frumos cel din Pisa, chiar l-am văzut când am fost la muncă în Italia, dar ăsta de aici nu va rezista prea mult. O să trebuiască să muncim noi mai mult, dar până la urmă tot o să-l doborâm”, a spus unul dintre muncitori. Operațiunile de demolare ar putea fi reluate azi, dacă specialiștii ajung la concluzia că vor reuși să pună turnul la pământ. “E un semieșec, nu un eșec. Construcția e destul de masivă și din cauza greutății nu a lucrat așa cum ne-am fi dorit noi. A plecat spre sud, ca să cadă, dar stâlpii din spate, pe care nu i-am perforat și nu i-am umplut cu explozibil, au cedat totuși sub greutatea construcției și apoi s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, a declarat Viorel Filip, inginerul responsabil cu implozia de la fostul CET.
Construcția urmează să fie pusă la pământ pentru ca în locul ei să fie ridicat un parc industrial, primarul Florin Cârciumaru declarând că municipalitatea dorește să realizeze un astfel de parc pentru a putea atrage investitori. Zona a fost complet curățată de betoanele care zăceau de ani de zile în incinta fostului CET, după doborârea turnului aici urmând să mai rămână doar turnul de evacuare a gazelor, cea mai înaltă construcție din oraș, autoritățile sperând ca, în viitor, aceasta să fie amenajată de un eventual investitor într-un obiectiv care să atragă inclusiv turiști.
Gelu Ionescu