Peste 90 de unităţi de învăţământ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare

290

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a realizat un raport în care este prezentată situaţia unităţilor de învăţământ de pe raza judeţului nostru, din punct de vederea al autorizării sanitare de funcţionare. Din datele centralizate rezultă că din cele 673 de unităţi, 94 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Motivele sunt diverse, de la nedepunerea documentaţiei, la lipsa apei curente sau grupuri sanitare necorespunzătoare.

În evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică Gorj figurează 673 unităţi de învăţământ. Dintre acestea, 579 au autorizaţie sanitară de funcţionare. „Avem 94 de unităţi de învăţământ fără autorizaţie sanitară de funcţionare, motivele fiind diverse. Spre exemplu, nedepunerea documentaţiei: Şcoala Gimnazială nr. 1 Stejari şi Şcoala Gimnazială Turcineşti; lipsă apă curentă: Şcoala Primară Vădeni, Şcoala Primară Apa Neagră, Şcoala Gimnazială Negomir, Şcoala Gimnazială Bumbeşti-Jiu; grădiniţe care nu au intrări separate faţă de cele ale elevilor în şcoală: Urdari, Arcani, Jupâneşti; grupuri sanitare necorespunzătoare: Şcoala Gimnazială Căpreni, Grădiniţa Căpreni şi Gradiniţa Bumbeşti-Piţic”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Obiective vizate la verificări
Verificarea stadiului de pregătire a unităţilor de învăţământ pentru începerea noului an şcolar, s-a efectuat atât prin acţiuni proprii ale Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, cât şi în brigăzi formate din reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului Judeţean, DSVSA şi ISJ Gorj. Potrivit reprezentanţilor DSP Gorj, în timpul controalelor s-au verificat: spaţiile de depozitare lapte şi corn şi asigurarea condiţiilor de păstrare a acestora; s-au atenţionat persoanele responsabile privind efectuarea examenelor medicale obligatorii de către personalul care distribuie produsele lapte – corn; asigurarea iluminatului şi microclimatului corespunzător în sălile de clasă; întocmirea orarului în concordanţă cu normele MS pentru evitarea suprasolicitării elevilor; modul de asigurare a combustibilului necesar pentru încălzire în sezonul rece; înlocuirea mobilierului deteriorat cu mobilier corespunzător; asigurarea condiţiilor corespunzătoare la vestiare şi grupurile sanitare; dotarea cu materiale de curăţenie şi evacuarea deşeurilor menajere.

Recomandările DSP pentru şcoli
În urma verificărilor efectuate, date fiind neregulile depistate, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj au făcut o serie de recomandări. „S-au făcut recomandări, după cum urmează: intensificarea acţiunilor de igienizare la unităţile de învăţământ din localităţile: Bălăneşti, Schela, Bărbăteşti, Stejari, Roşia de Amaradia şi finalizarea împrejmuirilor unităţilor de învăţământ din localităţile: Bălăneşti, Muşeteşti, Teleşti, Vladimir”, confirmă Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here