Boian şi Dijmărescu – 24 de ore după gratii

312

Doi din cei trei foşti directori generali ai Uzinei Mecanice Sadu anchetaţi pentru delapidarea „rezervei de mobilizare” au fost ieri încătuşaţi, deşi s-au declarat tot timpul nevinovaţi. Lori Boian şi Nicolae Dijmărescu au dormit azi-noapte în arestul IPJ Gorj, azi urmând să afle dacă instanţele de judecată emit sau nu mandate de arestare preventivă pe numele lor.

Toţi cei trei foşti directori generali puşi sub acuzare în acest dosar instrumentat de procurorul Emil Moţa s-au prezentat ieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj pentru audieri. Primul intrat, Lori Boian, a fost şi primul „servit” cu o pereche de cătuşe, la ieşirea din sediul Parchetului acesta precizând că nu se aşteptat la o astfel de „răsplată” după atâţia ani de muncă. Imediat după el au intrat la audieri ceilalţi doi colegi ai săi de „suferinţă”, Nicolae Dijmărescu şi Ilie Lăudat. Ultimul a scăpat „uşor”, adică a putut pleca spre casă, în timp ce celălalt fost director general a fost şi el reţinut pentru 24 de ore.
Dijmărescu a fost audiat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj pe parcursul câtorva ore, în jurul orei 17.00 el fiind scos din sediul instituţiei cu cătuşe la mâini. În drum spre maşina Poliţiei acesta a menţionat că nu se aştepta la o astfel de decizie din partea procurorului de caz, mai ales că fusese audiat şi luni. Nicolae Dijmărescu a fost reţinut la câteva ore după ce, în acelaşi dosar fusese reţinut şi Lori Boian, cel care a condus UM Sadu între 2005 şi 2012 şi care era de anul trecut director general adjunct al Romarm.

Lăudat, audiat
Pe parcursul zilei a fost audiat şi un al treilea fost director general al UM Sadu, Ilie Lăudat, acesta declarând la finalul audierilor, în timp ce pleca spre casă, că împotriva sa nu a fost dispusă nicio măsură restrictivă de către procurorul de caz. Lăudat este cel care, în cursul anului trecut, la preluarea mandatului de director general la UM Sadu, pentru câteva luni, a solicitat o comisie internă care să clarifice situaţia stocurilor constituite în cadrul „rezervei de mobilizare”, la finalul cercetărilor el fiind însă schimbat din funcţie, decizia fiind luată în cadrul Romarm, unde director general adjunct era Lori Boian, susţin surse judiciare.
Toţi cei trei foşti directori generali sunt acuzaţi de instigare la delapidare şi de alte infracţiuni comise la o lege specială ce vizează regimul „rezervei de mobilizare”. Pe parcursul acestei zile cei doi foşti „generali” reţinuţi vor fi cel mai probabil prezentaţi unei instanţe de judecată cu propunerea de arestare preventivă. Ambii sunt implicaţi însă şi în alte procese, Boian fiind pus sub acuzare în dosarul morţii a două angajate ale UM Sadu într-o explozie produsă în februarie 2011, iar Dijmărescu este şi el judecat într-un proces ce vizează furtul de muniţie practicat de muncitori, un angajat al uzinei fiind de aproape o jumătate de an în arest preventiv după ce i-a vândut unui ofiţer sub acoperire o plasă de cartuşe furate din UM Sadu.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here