Medicul militar Ioan Sîrbu: Distincția „Laurea Corona Dignus” încununează viaţa mea dedicată muncii

48

O viață dedicată muncii nu poate trece neobservată, mai ales când a fost încununată de succese remarcabile. Zece olteni de 10 au primit sâmbătă o nouă recunoaștere a valorii lor, în cadrul Galei Premiilor de Excelență „10 pentru Oltenia”. Printre ei l-am remarcat pe medicul militar gorjean Ioan Sîrbu, general maior în rezervă, cel care a adus și dezvoltat în România implantologia orală.

Muzeul de Artă din Craiova, cu rafinamentul său inegalabil și eleganța sobră a Sălii Oglinzilor, a fost sâmbătă, 18 ianuarie, gazda unui eveniment care a redefinit noțiunea de excelență: Gala Premiilor de Excelență „10 pentru Oltenia”. Sub cupola fastuoasă a acestui lăcaș de cultură, trecutul artistic s-a întâlnit cu prezentul remarcabil al celor zece personalități premiate, fiecare dintre ele un model de inspirație și dăruire.
Într-o atmosferă de reverență și solemnitate, Sala Oglinzilor a reflectat nu doar frumusețea arhitecturală, ci și prestigiul momentului.
Organizarea impecabilă, sub egida Academiei Internaționale „Mihai Eminescu” și a Fundației Europene cu același nume, a fost o dovadă a respectului profund pentru valori autentice. Domnul prof. univ. Ion Deaconescu, liderul acestei inițiative, a demonstrat că adevăratele faruri ale umanității pot fi menținute aprinse prin viziune și dedicație.
Laureații din acest an au reprezentat culmi ale excelenței, fiecare nume fiind o poveste de dăruire și succes. Printre ei, dr. Ioan Sîrbu, medic de renume și pionier al implantologiei orale din România, care a adăugat o notă de emoție profundă prin cuvintele sale: ,,Fiind originar din Oltenia, totdeauna m-am simţit având rădăcinile adânc înfipte în pământul meu natal, am simţit mereu în suflet dorul de acasă și am căutat să transform acest sentiment într-o forță creatoare, din dorința de a contribui la dezvoltarea stomatologiei românești și de a aduce un tratament revoluționar în țara mea – implantologia orală, în semn de preţuire pentru locul în care m-am născut şi am crescut, cu tot ce presupune aceasta”.
Dr. Ioan Sîrbu a adăugat o dimensiune personală și caldă evenimentului, evocând cu dragoste amintirile copilăriei: „Tot în satul meu am învăţat să iubesc şi să respect oamenii şi deopotrivă autenticitatea. Totodată, acest loc m-a învăţat să preţuiesc munca încă din copilărie, nefiindu-mi străine lucrările gospodăreşti, munca la câmp şi lucrul în fabrică”. Locul la care, cu emoție, face referire medicul gorjean este satul Piscuri al comunei Plopșoru, acolo unde acesta a copilărit.
Cariera sa medicală, un drum presărat cu provocări, dar și cu realizări notabile, a fost o veritabilă epopee, după cum a povestit medicul gorjean: „Cariera mea a fost un drum plin de provocări, dar și de satisfacții imense. Mă refer mai întâi la cariera mea medicală, dar și didactică, privilegii pe care le datorez în principal Universității de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” care m-a format, iar totodată sunt recunoscător comunității academice care mi-a conferit un cadru propice manifestării mele știinţifice şi pe care am simţit-o mereu aproape de sufletul meu”.
Fiind medic militar, dr. Sîrbu a servit sub drapelul României, cu devotament și onoare, trecând în rezervă cu gradul de general maior. „Cariera medico-militară a fost o epopee importantă în viaţa mea timp de 39 de ani, a fost mediul în care am înțeles însemnătatea valorilor naţionale, slujindu-mi ţara sub drapelul României, ca medic militar, dar și cu implicare în administraţie prin diferite funcţii de comandă”, a mai spus generalul în discursul său.
Distincția „Laurea Corona Dignus”, conferită în cadrul Galei, a fost o validare personală profundă. „Consider această distincţie ca fiind o recunoaştere dintre cele mai valoroase primite vreodată de-a lungul vieţii mele şi asta pentru că mi-a fost acordată chiar de către oltenii mei, la mine acasă. Mă consider onorat să fiu apreciat ca un fiu al acestei regiuni și să primesc distincția „Laurea Corona Dignus”, care încununează viaţa mea dedicată muncii, pasiunii şi iubirii de oameni”, a concluzionat generalul Ioan Sîrbu.
Pe lângă dr. Ioan Sîrbu, lista laureaților a inclus figuri remarcabile precum actorii Emil Boroghină și Florin Zamfirescu, campionul olimpic de la Paris 2024 – Marian Florin Enache, scriitorul Lucian Ciuchiță, oamenii de afaceri Elvis Cazacu și Ionela Doman, fostul ministru Adrian-Ionuț Chesnoiu, specialistul bancar Oana Resceanu și medicul primar neurochirurg Ovidiu Grămescu.
Fiecare premiant a adus o contribuție de neegalat, ridicând standardele în domeniul lui de activitate.
Gala „10 pentru Oltenia” nu a fost doar o ceremonie, ci un manifest al excelenței și o celebrare a celor mai alese valori ale regiunii. Atmosfera, încărcată de aplauze și emoție, a fost un omagiu vibrant adus dedicării, muncii și iubirii pentru comunitate. Craiova și Oltenia și-au confirmat, încă o dată, locul de cinste pe harta excelenței românești.
Redacția ,,Gorjeanul”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.