Doi preoți de la Mănăstirile Tismana și Lainici vor fi canonizați luna viitoare

59

16 sfinți români vor fi canonizați în cadrul unei ceremonii de proclamare publică a canonizării care va avea loc pe 4 februarie, la Catedrala Patriarhală din București. Printre aceștia se numără și două figuri emblematice care au slujit la Mănăstirile Lainici și Tismana.

Pe data de 4 februarie 2025, la Catedrala Patriarhală din București, va avea loc ceremonia oficială de proclamare publică a canonizării noilor sfinți ai Bisericii Ortodoxe Române. Evenimentul coincide cu aniversarea a 100 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie. În cadrul acestei ceremonii vor fi canonizați 16 cuvioși și preoți mărturisitori din secolul XX, care au demonstrat o viață de credință neclintită și au fost exemple de dăruire în fața suferinței și a persecuției. Această decizie a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române anul trecut și reprezintă un moment important în istoria spirituală a României.
Printre cei 16 preoți care vor fi canonizați se numără și două fețe bisericești de la mănăstirile Lainici și Tismana, din județul Gorj. Este vorba despre Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana care va fi sărbătorit în calendarul creștin ortodox la data de 26 decembrie, precum și Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici, marcat anual în ziua de 10 noiembrie.
Lista completă a a noilor sfinți care vor fi canonizați luna viitoare este compusă din: Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim (16 septembrie); Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae (4 octombrie); Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu (23 octombrie); Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop (28 noiembrie); Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu (22 iulie); Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria (2 decembrie); Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria (2 decembrie); Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț (6 iulie); Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus (20 decembrie); Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj (8 martie); Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana (26 decembrie); Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici (10 noiembrie); Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (10 mai); Preot Mucenic Ilarion Felea (18 septembrie); Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia (3 august); Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia (8 august).

A fost creată o icoană specială
Pentru a marca momentul canonizării, a fost creată icoana „Soborul Sfinților Români”, care va fi considerată Icoana Anului omagial-comemorativ 2025. Această icoană va reprezenta toți cei 16 sfinți români canonizați, iar numele acestora vor fi incluse în Calendarul Ortodox 2025, astfel încât fiecare credincios să poată celebra viața lor de sfințenie și devotament. De asemenea, proclamarea generală a sfințeniei va fi urmată de ceremonii locale în eparhiile care au susținut argumentele pentru canonizarea acestor sfinți.
Procesul de canonizare în Biserica Ortodoxă Română începe la inițiativa eparhiilor în care persoana propusă și-a încheiat viața pământească: sunt strânse documente și mărturii, care apoi sunt transmise spre evaluare Sinodului Mitropolitan. Dacă la nivel mitropolitan este aprobată inițiativa de canonizare, dosarul este înaintat Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. După aprobarea de către Sfântul Sinod, format din toți ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, canonizarea este proclamată public într-o ceremonie în cadrul căreia credincioșii se familiarizează cu decizia Sfântului Sinod, cu titulatura și data de prăznuire a sfântului, precum și cu troparul și icoana lui.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.