Sechestru pe Hotelul Lexi Star şi pe abatorul foştilor soţi Lupulescu

739

Procurorii Parchetului Judeţean Gorj i-au trimis ieri în judecată pe cei cercetaţi, de la finalul anului trecut, în cunoscutul dosar “Lexi Star”. În stare de arest a fost trimisă astfel în judecată Maria Lupulescu, pentru comiterea în formă continuată a infracţiunii de evaziune fiscală şi inspectoarea DSVCA Gorj, Ana Guţă, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală şi fals intelectual. De asemenea, au fost trimişi în faţa judecătorilor şi Alexandru Lupulescu pentru săvârşirea infracţiunii de delapitare cu consecinţe deosebit de grave dar şi pentru săvârirea în formă continuată de complicitate la evaziunea fiscală şi Dumitru Firiza, pentru aceeaşi ultimă culpă dar şi pentru fals intelectual. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorul de caz a impus însă şi sechestru asigurator asupra a două imobile aparţinând Mariei Lupulescu, situate în Târgu-Jiu, fiind vorba, se pare, despre Hotelul şi Restaurantul Lexi Star dar şi abatorul obţinut de aceasta în urma divorţului de soţul ei Săndel.

Anchetatorii au constatat astfel că Maria Lupulescu, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale Lexi Star din Târgu-Jiu, “în perioada 13.04.2010-10.04.2012, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, nu a evidenţiat în contabilitate toate veniturile realizate din vânzarea produselor din carne şi preparate din carne, sustrăgându-se de la plata impozitelor şi taxelor la bugetul consolidat al statului cu suma de 1.334.868 lei (sumă mai mare de 100.000 de euro în echivalentul monedei naţionale), pentru care a întocmit în fals sau a folosit documente falsificate de alte persoane ce atestau distrugerea sau livrarea către diverse persoane juridice, în vederea corectării soldului scriptic în balanţa lunii martie 2012, până la valoarea „0”, alterând în acest mod actele contabile în scopul de a se sustrage de la plata taxelor şi impozitelor cu suma menţionată mai sus”. Pentru aceste fapte aceasta a fost reţinută şi arestată preventiv în cauză începând cu data de 5.11.2012. De asemenea, procurorul de caz i-a pus sechestru asigurator pe două dintre imobilele situate în muninicipiu Târgu-Jiu, cu suprafeţe construite de 499 şi respectiv 268 mp.

Metoda delapidării transmise în familie
Fostul soţ al Mariei Lupulescu, Alexandru Lupulescu, în calitate de administrator al aceleiaşi societăţi comerciale din Târgu-Jiu, a folosit şi el o metodă similară cu a fostei soţii. “În perioada 09.07.2009-12.04.2010, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, nu a evidenţiat în contabilitate toate veniturile realizate din vânzarea produselor din carne şi preparate din carne, sustrăgându-se de la plata impozitelor şi taxelor la bugetul consolidat al statului cu suma de 52.514 lei. Acelaşi inculpat şi-a însuşit şi a folosit în interes personal suma de 1.486.000 lei, pe care a împrumutat-o în numele societăţii comerciale administrate, conform contractului autentificat din data de 31.03.2010, de la învinuitul Niculescu Cristian-Petrişor şi martora N.R”, se arată în rechizitoriu. Alexandru Lupulescu a fost trimis în judecată în stare de libertate acesta neavând voie să părăsească ţara până pe data de 14 februarie.

Notă falsă de inspecţie
În ce o priveşte pe inspectoarea Ana Guţă s-a constatat că aceasta “în calitate de medic veterinar în cadrul D.S.V.A. Gorj, a întocmit în fals nota de inspecţie nr. 123/03.06.2011, prin care se constata în mod fictiv alterarea a 20 de tone de carne şi preparate din carne şi pe care a înmânat-o inculpatei Lupulescu Maria în vederea diminuării stocului scriptic al societăţii până la valoarea „0”, ajutând-o astfel să se sustragă de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul statului cu suma de 76.648 lei, prin alterarea actelor contabile ale societăţii comerciale”.
Nici Dumitru Firiza, nu s-a lăsat mai prejos de colega lui Ana Guţă. Acesta, potrivit rechizitoriului, “în calitate de medic veterinar în cadrul D.S.V.A. Gorj, a întocmit în numele medicului veterinar Diaconu Gheorghe Valeriu, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, certificatele sanitar-veterinare nr. 879/03.07.2011 şi nr. 880/07.09.2011, în care se menţiona fictiv „carne şi produse din carne ce nu sunt destinate consumului uman” în cantitate de 44 tone şi respectiv 41 tone, înscrisuri pe care le-a înmânat inculpatei Lupulescu Maria în vederea diminuării stocului scriptic al societăţii până la valoarea „0”, ajutând-o astfel să se sustragă de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul statului cu suma de 332.868 lei, prin alterarea actelor contabile ale societăţii comerciale”.
Procesul se va judeca la Tribunalul Gorj cu cele două inculpate în stare de arest.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here