Eveniment unic în viața localității Polovragi: Slujba arhierească de resfințire a Bisericii monument istoric ,,Sf. Ierarh Nicolae”

687

Între lăcașurile de cult religios din județul Gorj, aflate în categoria monumentelor istorice, se află și Biserica de lemn cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei și făcătorul de minuni” din localitatea gorjeană Polovragi.
Anul acesta, de Sărbătoarea ,,Soborul Sfinților Arhangheli Mihail, Gavriil, Rafail și a tuturor cereștilor puteri”, lăcașul de cult amintit va îmbrăca haine alese de sărbătoare, cu ocazia resfințirii bisericii. Slujba de resfințire va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Acad. Dr. IRINEU, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, însoțit de un ales sobor de preoți și diaconi.

Biserică-monument istoric, veche de peste 200 de ani
Biserica de lemn ,,Sf. Nicolae” este monument istoric înscris în Lista Monumentelor Istorice din Romănia, la nr. Crt. 329, cod GJ—II-m-B-09357, în acest an fiind desfășurate ample lucrări de restaurare a Bisericii din localitatea Polovragi, județul Gorj, lucrări menite să pună în valoare lăcașul de cult religios și să permită introducerea lui în circuitul turistic. Investiția a fost realizată din fonduri europene, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, la care se adaugă contributia proprie a unității de cult, pe partea de Cheltuieli eligibile și neeligibile.

Istoricul lăcașului de cult religios
Ridicată în anul 1806, deci cu o vechime mai mare de 200 de ani, Biserica cu hramul ,,Sfântului ierarh NICOLAE, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei și făcătorul de minuni” din comuna gorjeană Polovragi, este menționată în ampla lucrare ,,Arhitectura de lemn din județul Gorj” a Ioanei-Cristache Panait, lucrare apărută sub egida Academiei Române, Institutul de Istoria Artei ,,George Oprescu”. De altfel, o veche biserică de lemn cu hramul ,Sf. Ierarh Nicolae” este amintită de scriitorul patriarhului Macarie de Antiohia, respectiv Paul de Alep, care a poposit în Țările Romăne în anii 1653-1656.
Situată la jumătatea satului Polovragi din localitatea cu același nume, biserica se află pe o ulită ce pornește din dreapta drumului județean 655; construită în anul 1806, în formă de navă, ea dispune de un amplu pridvor, la care se adaugă un turn-clopotniță de formă dreptunghiulară, atipică monumentului istoric, însă care oferă un aspect de unicitate bisericii. Intrarea în lăcașul sfânt se face printr-o ușă de lemn, ferecată cu o încuietoare tradițională, specifică acestor construcții de lemn, iar de-a lungul timpului biserica a trecut prin câteva intervenții care i-au afectat forma originală. După realizarea serviciilor de proiectare, asistență tehnică și execuție lucrări în cadrul proiectului ,,Restaurare și punere în valoare a Bisericii ,,Sf.Ierarh Nicole” din comuna Polovragi, acest lăcaș de cult, monument istoric, este introdus în circuitul turistic și va putea găzdui sfinte slujbe și diverse servicii religioase.

Slujbă arhierească de resfințire a Bisericii, vineri, 8 noiembrie a.c.
Așadar, toți credincioșii gorjeni, și nu numai, sunt așteptați vineri, 8 noiembrie 2024, la un eveniment unic în viața localtății Polovragi: este vorba de slujba de resfințire a Bisericii cu hramul ,,Sf. Ierarh Nicolae”, slujbă săvărșită de către ÎPS Părinte Mitropolit IRINEU, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi!
Marius Stochițoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.