Pulsul sau frecvența cardiacă reprezintă numărul de contracții pe care le efectuează inima într-un minut. Acesta este un indicator esențial al sănătății cardiovasculare, iar monitorizarea lui regulată poate ajuta la identificarea unor potențiale afecțiuni. Continuă să citești pentru a afla ce înseamnă un puls normal și ce se întâmplă atunci când valorile sale scad sau cresc prea mult!
Care sunt valorile normale ale pulsului?
Cât trebuie să fie pulsul pentru a se considera că se încadrează în valorile normale depinde de mai mulți factori, cum ar fi sexul și vârsta persoanei, nivelul de activitate fizică și chiar și schimbările hormonale.
În cazul adulților, de exemplu, femeile tind să aibă un puls mai crescut decât bărbații. Motivele sunt reprezentate atât de anumite schimbări hormonale, cât și de dimensiunea mai mică a inimii. Un alt exemplu ar fi cel al atleților, care au valori mai mici ale pulsului decât persoanele sedentare datorită eficienței sporite a inimii lor în pomparea sângelui. În general, valori normale ale pulsului pentru un adult sănătos aflat în repaus sunt considerate cele cuprinse între 60 și 100 de bătăi pe minut.
La copii, pulsul normal variază în funcție de vârstă: 85 – 200 de bătăi pe minut sub 3 luni, 100 – 190 de bătăi pe minut între 3 luni și 2 ani, 60 – 140 de bătăi pe minut între 2 și 10 ani și 60 – 100 de bătăi pe minut peste 10 ani.
Factorii care influențează pulsul
Există numeroși factori care pot influența valorile pulsului, printre care și activitatea fizică, starea emoțională și poziția corpului. În timpul somnului, de exemplu, pulsul scade, iar atunci când faci exerciții fizice, indiferent de intensitatea acestora, el crește. Stresul, anxietatea, furia sau alte stări emoționale intense pot, de asemenea, să crească pulsul pentru că în astfel de situații, organismul eliberează hormoni de stres care accelerează ritmul cardiac.
În plus, consumul de alcool și tutun, precum și anumite medicamente și afecțiuni medicale, pot influența frecvența cardiacă. Alcoolul și tutunul pot crește pulsul prin stimularea sistemului nervos simpatic, care controlează răspunsul corpului la stres. Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi febra, disfuncția glandei tiroide, anemia și obezitatea, pot, de asemenea, să crească pulsul.
Ce se întâmplă dacă valorile pulsului cresc sau scad prea mult?
Un puls crescut, cunoscut și sub denumirea de tahicardie, reprezintă situația în care inima bate mai rapid de 100 de bătăi pe minut. Tahicardia poate fi cauzată de efort fizic, emoții, anxietate, febră, anemie, deshidratare, unele infecții sau boli precum diabetul, bolile valvulare cardiace, insuficiența cardiacă sau bolile tiroidiene. Unele medicamente, dar și consumul de alcool, cafeină sau droguri ilegale pot duce, de asemenea, la creșterea pulsului. Complicațiile asociate cu tahicardia pot varia în funcție de tipul acesteia, frecvența, durata și condițiile cardiace asociate. Poate apărea, de exemplu, un risc crescut de formare de cheaguri de sânge, care pot cauza un accident vascular cerebral sau un atac de cord. Alte posibile complicații includ pierderea echilibrului sau a stării de conștiență, incapacitatea inimii de a pompa suficient sânge și chiar moartea subită.
Pe de altă parte, un puls scăzut, cunoscut sub denumirea de bradicardie, se referă la situația în care inima bate mai lent de 60 de bătăi pe minut. Când pulsul este scăzut, inima nu pompează suficient sânge în organism, iar simptomele pot include amețeală, vertij, oboseală accentuată și chiar pierderea stării de conștiență. Bradicardia poate apărea în cazul bolii de nod sinusal sau al afectării nodului atrio-ventricular.
Pulsul este un indicator important al sănătății cardiovasculare. Măsurarea regulată a pulsului și cunoașterea valorilor normale te pot ajuta să identifici eventuale probleme de sănătate la timp. Dacă observi modificări semnificative ale pulsului, dacă ai dureri în piept, amețeli, dificultăți de respirație sau alte simptome neobișnuite, este important să consulți un medic.
Disclaimer: Acest articol are scop informativ și nu înlocuiește vizita la medic. Pentru a beneficia de un diagnostic corect și un tratament adecvat, programează-te la o consultație de specialitate!
Surse:
https://www.medlife.ro/articole-medicale/valorile-normale-ale-pulsului
https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/tahicardie-cauze-simptome-tratament