ASTENII de sezon – Odată cu apropierea sezonului rece, trebuie știut: Este mult mai ușor să previi un incendiu decât să-l stingi!

670

Materialele precum și statisticele de specialitate scot în evidență faptul că odată cu apropierea anotimpului hivernal, cu toate eforturile făcute de structurile specializate ale ISU si SVSU locale, incendiile din gospodăriile oamenilor, și nu numai, soldate cu pagube materiale și pierderi de vieți se mențin la cote îngrijorătoare.

Incendiul este un fenomen complex ce se poate transforma usor într-o catastrofă aducând oamenilor necazuri și suferințe. Incendiile au de cele mai multe ori cauze tehnice ori apar ca urmare a unor neglijențe umane manifestate prin nepăsare sau necunoaștere.
Din numărul total de incendii, statisticile relevă faptul că circa 70% s-au produs în gospodăriile populației, locuințele din mediul rural fiind răspunzatoare de circa 55 % dintre acestea.
Dintre cele mai frecvente cauze ale acestor nedorite evenimente putem enumera: focul deschis -19%, instalații electrice improvizate sau cu defecțiuni – 18%, fumatul în locuri nepermise – 14%, coșuri de fum defecte sau necurățate la timp – 12%, jocul copiilor cu focul – 9%, acțiuni intenționate 10% și altele.
Aceste cauze au apărut de regula într-o serie de împrejurări cum ar fi: distrugerea prin foc a resturilor ori a vegetației uscate sau aprinderea acestora pe timp de vânt, utilizarea în locuințe sau anexe a făcliilor ori lumânărilor fără a se lua măsuri de prevenire, depozitarea cenușii cu jăratic nestins în apropierea șurelor sau magaziilor, folosirea de afumători în poduri sau magazii, nepreocuparea părinților pentru educarea copiilor în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor ori folosirii de mijloace de încălzire improvizate sau cu defecțiuni.
În funcție de locul unde s-au produs cel mai frecvent incendii în gospodăriile cetățenilor putem aminti: poduri sau acoperișuri – 17 %, spații de locuit sau de preparat hrana – 21% , anexe gospodărești – 38 %, alte locuri – 24%.
Prevenirea incendiilor în cazul gospodăriilor se asigură prin:
– controale ale efectivelor ISU, după un program ori în urma sesizărilor;
– controale ale structurilor civile SVSU, bazate pe componența preventivă tot în baza unui grafic ori a sesizărilor din raza lor de competență;
– Autocontrolul – metoda cea mai eficientă și rapidă, utilizată cu succes de mai mult timp în Occident.
Un lucru important trebuie reținut: este mult mai ușor să previi un incendiu decât să-l stingi. O statistică difuzată cu ceva timp în urmă scotea în evidență faptul că 1 leu investit în prevenire poate compensa 8 lei cheltuiți pentru intervenție sau refacere a locurilor după eventuale poluări ca să nu mai punem la socoteală reparațiile ori reabilitările obiectivului respectiv.
Iată, în continuare, câteva reguli și măsuri pentru prevenirea incendiilor în aceste locații
În cadrul gospodariilor populației se interzice :
– utilizarea aparatelor electrice, cablurilor, întrerupătoarelor și a dispozitivelor de protecție cu defecțiuni ori improvizații;
-folosirea chibriturilor, lumânărilor ori a lămpilor cu petrol în apropierea grajdurilor, depozitelor de furaje, magaziilor, ori în locuri cu pericol de explozie sau unde sunt produse petroliere;
-folosirea buteliilor de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori furtunuri de cauciuc defecte, sau folosirea flăcării pentru verificarea etanșeității componentelor instalației de gaze;
-păstrarea surselor de foc (chibrituri, brichete, lumânări) în locuri unde au acces copii;
-depozitarea de lichide sau materiale inflamabile în podurile caselor;
-folosirea afumătorilor improvizate ori amplasarea acestora în magazii, poduri, remize, șoproane ori lângă materiale combustibile;
-nesupravegherea copiilor ori închiderea lor în casă cu sobe, plite sau aparate electrice în funcțiune;
-folosirea siguranțelor fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu sârmă a fuzibilului calibrat;
-nesupravegherea aparatelor electrice aflate sub tensiune ( reșouri, mașini de călcat, radiatoare etc. )
Pentru asigurarea intervenției în caz de incendiu se recomandă achiziționarea și amplasarea unui stingător portabil în gospodarie.
La folosirea sobelor trebuie avut în vedere :
-amplasarea acestora nu trebuie făcută la mai puțin de 1m față de pereții de lemn sau alte materiale ce se pot aprinde usor;
-este interzis ca sobele de metal să fie așezate direct pe dușumea sau scânduri;
-nu este permis a se folosi sobe cu uși defecte.
-este interzisă aprinderea focului cu benzină sau alte lichide inflamabile;
-sobele de cărămidă vor avea în fața ușilor o tablă metalică de 70×50 cm;
-nu este permis a se pune la uscat rufe la mai puțin de 1m de sobele metalice;
-focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor;
-se va urmări ca sobele să nu se supraîncălzească și să aprindă obiectele din jurul lor.
Mugurel PETRESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.