La SC UTIL BONUS SRL Peştişani – Un pas înainte cu administratorul, doi paşi înapoi cu pretinşii lucrători

342

Puciul pus la cale, iniţial, de cei 13 lucrători ai SC UTIL BONUS SRL Peştişani împotriva noului administrator a eşuat. Activitatea merge mai departe, cu suişuri şi coborâşuri. Există premise ca în curând să se treacă pe profit, urmând ca în timp să se ajungă la recuperarea pagubelor existente în prezent.

Insubordonarea şi banii de acasă
La instalarea ca administrator a Juristului Silvestru Tivig, un om hotărât să facă ordine într-un haos generalizat, cei mai mulţi au strâmbat din nas. Ba că-i omul viceprimarului Pantelimon Tivig, ba că nu are experienţă. Deşi omul conduce, de bine de rău, în paralel, un ONG – de felul Asociaţiei Proprietarilor de Păduri Peştişani – cu unele rezultate notabile. Cel mai tare a deranjat Decizia nr. 1, din 31 iulie 2012, prin care, referindu-se printre altele la Hotărârea AGA – în fapt, Consiliul Local -, la o hotărâre a CL Peştişani şi la prevederile contractului de mandatat, la art. 1 i se impunea lui Ion Crăciunescu să efectueze mai multe lucrări în reţeaua de apă. Plus alte cinci articole, iar la art. 7 se scria: „Cu ducerea la îndeplinire a prezentei decizii se însărcinează domnul Crăciunescu Ion, împreună cu personalul din subordine. Situaţia financiară fiind una deloc roză, pe lunile iulie şi august s-au înregistrat întârzieri de salarii. Liderul “răsculaţilor” fiind nimeni altul decât Ion Crăciunescu. Mai mult, datoriile de 800 milioane lei vechi la groapa de Gunoi Ecologic Bârseşti îi puneau pe cei de la gospodăria comunală în situaţie dificilă. Cu greu, s-a acceptat primirea maşinilor cu gunoi menajer de la Peştişani doar cu plata pe loc. Şi cum nu existau bani în casă, administratorul Jr. Silvestru Tivig a pus bani de la el. Bani pe care, firesc, îi recuperează din încasări.

10 milioane de lei amendă aiurea!
Şi cum se spune, faci bine şi îţi găseşti rău. Nemulţumitul Ion Crăciunescu a reclamat firma că a făcut o magazie pentru unelte fără autorizaţie. O magazie necesară, în care lucrătorii au acum cumpărate lopeţi şi târnăcoape noi cu care să-şi poată efectua activitatea. Şi SC UTIL BONUL SRL s-a mai pomenit şi cu o amendă de 10 milioane lei vechi. Ca şi cum banii ar fi dat-o afară din casă! Debranşările de la reţeaua de apă efectuate ilegal se împuţinează, şi pe timpul verii s-a simţit o îmbunătăţire. Sigur, mai e mult până departe. Apa nu-i potabilă şi are tariful mai mare ca la oraşele Târgu-Jiu şi Tismana. În plus, hidranţii sunt insuficienţi pentru alimentarea maşinilor pompierilor în cazuri de incendii. Iar aerisitoarele lipsesc cu desăvârşire. La ultima şedinţă AGA, s-a precizat că lucrătorul C. Sprâncenatu-Ciucu ar fi primit, cu proces verbal, 1000 de aerisitoare din partea lui Corneliu Nicolcioiu-Garincea (om ce lăsase viitoarea firmă SRL, cu acţionariat mic, cu un plus în gestiune de 350 milioane lei la acea vreme, adică în 2008!), actualmente consilier local PNL, pe atunci şeful gospodăriei comunale ca direcţie a primăriei. Aşa că, beneficiarii cu apometre plătesc nu doar apa ci şi… aerul din conducte!

Şeful la lucru, lucrătorii la odihnă!
Cele mai multe dintre relele reţelei de alimentare cu apă nepotabilă aparţin foştilor administratori. Pe care nu-i mai numesc. Şi primarului Florin Pavel, deşi nici toate oalele sparte-n capul lui iar nu sunt binevenite. Avea şi viceprimar şi Consiliu Local. Care nu l-au tras niciodată de mânecă, spunându-i că nu-i bine ce face. Cu reţeaua având ţevi subdimensionate, cum supraevaluate ca preţ şi subdimensionate faţă de debitul necesar sunt şi cele două instalaţii de clorinare – adică de purificare a apei – pentru care Florin Pavel este anchetat acum. Şi nu-l pricepem deloc de ce ia totul asupra sa. În vreme ce şeful comisiei de recepţie a lucrării de “modernizare a alimentării cu apă” fusese Nicolae Nicolcioiu. Sâmbăta trecută, lucrătorii SC UTIL BONUS SRL Peştişani se aflau, normal, în ziua lor liberă. Totuşi, în curtea firmei se lucra. Interesându-mă despre ce-i vorba, l-am găsit pe administratorul Jr. Silvestru Tivig. Constatase că singurul lor excavator, unul de prin anii ‘70, şi cumpărat la un preţ bun de Nicolae Nicolcioiu, pe când îndeplinea funcţia de administrator – între cele vreo trei mandate de viceprimar – scotea un fum gros şi ulei pe ţeava de eşapament. Şi nu se putea continua aşa. A găsit un mecanic – evident, dinafara unităţii – şi s-a trecut la schimbarea segmenţilor. Şi uite-aşa, unul se zbate – ba aducând bani de-acasă, ba rezolvând repararea excavatorului – iar alţii clevetesc. N-o fi perfect nici Silvestru Tivig, dar el măcar face eforturi pentru a pune activitatea unei firme aflate în derivă – în mandatele precedente: Alin Fuiorea şi, parţial, Ilie Fuiorea. Despre care se spune că ar mai fi redus din deficit, cu toate că AGA a amânat fără explicaţii fireşti predarea-primirea dintre fostul şi actualul administrator.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here