Sub Cod portocaliu, râurile din Gorj și Dolj au stat în matca lor

151

Deși au fost date atenționări de cod galben și portocaliu, mai ales pentru ziua de duminică, 29 septembrie, râurile din Gorj și Dolj nu au depășit cotele de atenție și, în prezent, nu sunt depășiri ale cotelor de apărare pe râurile interioare, iar echipele operative din cadrul Apele Române Jiu, subunităților județene, Dolj, Gorj, Mehedinți și Hunedoara sunt active și pregătite să intervină cu utilaje și materiale specifice apărării împotriva inundațiilor, au comunicat reprezentanții Apelor Române.

Pe sectoarele de râuri vizate de avertizările hidrologice, Apele Române Jiu asigură cu personal suplimentar monitorizarea și supravegherea permanentă a situației hidrologice în zonele de risc la inundații. Se menține permanent legătura cu primăriile și toate autoritățile locale care sunt implicare în prevenirea inundațiilor.

Lucrări cu rol de apărare împotriva inundațiilor, în Dolj
Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj are stocuri de nisip la cantoane, iar personalul a verificat starea lucrărilor cu rol de apărare pe cursurile de apă interne.
,,Reprezentanții Apele Române Jiu S.G.A Dolj au fost sâmbătă, împreună cu Instituția Prefectului – Județul Dolj, prefectul Dan Diaconu și cei de la ISU Dolj în teren și s-au verificat zonele afectate anul trecut de inundații.
Au fost verificate lucrările cu rol de apărare împotriva inundațiilor pe râurile unde în 2023 au fost probleme. Amintim aici localitățile Cernătești, Grecești, Secu, Sopot și Gogoșu, care atunci au fost afectate. Au fost decolmatate albiile râurilor care străbat comunele acestea, primarii au făcut stocuri de nisip; Ținem permanent legătura cu fiecare și, atât noi cei de la Apele Române Jiu, cât și celelalte autorități locale implicate, sunt activate, iar cantitatea de precipitații căzută nu ridică probleme pe râurile administrate de Apele Române Jiu”, au mai precizat sursele citate.

Saci de nisip pe cursurile de apă din Gorj
De asemenea, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj a acționat preventiv încă de sâmbătă, Centrul de Intervenție Rapidă pregătind saci cu nisip pentru a fi folosiți în caz de nevoie. ,,Utilajele de intervenție sunt pregătite. Au fost verificate zonele sensibile pe cursurile de apă din județe.
Totodată, personalul la nivelul serviciilor de Dispecerat care asigură fluxul informațional în situații de urgență va fi dublat. Fiind sub cod galben de inundații și existând riscul de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, personalul Apele Române Jiu, fie hidrologi, agenți hidrotehnici, ingineri, muncitori, acordă o vigilență sporită în cazul desfășurării unor activități expuse la inundații, cu precădere în secțiunile monitorizate hidrometric sau punctele sensibile din trecut”, mai informează Apele Române.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here