Risc de viituri pe râuri din mai multe județe, până luni

236

Conform situaţiei hidrometeorologice actuale şi prognozei meteorologice pentru următoarele 72 de ore, INHGA a emis Codul Portocaliu, care va intra în vigoare începând de duminică, de la ora 10:00 și va fi valabil până luni, la ora 16:00. Acesta va afecta râuri din județele: Vâlcea, Gorj, Argeș, Olt, Dolj, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Prahova și Ialomița. Același cod va fi activ și în intervalul 29 septembrie, ora 22:00 – 30 septembrie, ora 16:00, pe râuri din județele: Vaslui, Iași și Galați.

Totodată, începând de sâmbătă, de la ora 18:00, până duminică, la ora 16:00, vor intra sub incidența Codului Galben anumite sectoare de râuri din Maramureș, Transilvania, Crișana și Banat, în bazinele hidrografice: Iza, Tur, Vișeu, Someșul Mic, Someșul Mare, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Alb, Arieș și Timiș. De asemenea, acest cod este valabil și în intervalul 29 septembrie, ora 6:00 – 30 septembrie, ora 24:00, pe anumite cursuri de apă din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Moldova și râurile din Dobrogea.

Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depășirii cotelor de apărare. Pentru siguranța populației, se recomandă respectarea măsurilor dispuse de autoritățile de la nivel național, județean sau local cu responsabilități ȋn gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here