Condamnat a doua oară pentru delapidare. A băgat în buzunar banii de taxe și impozite

808

Un fost angajat al Primăriei Turceni a reușit să fie condamnat pentru a doua oară pentru delapidare, după ce și-a însușit din banii plătitorilor de impozite și taxe locale. Și de această dată, pedeapsa este una cu suspendare.

Gabriel Iulian Miuți încasa taxe și impozite, elibera chitanțe și depunea în casierie sume mult mai mici decât cele primite de la contribuabili. În 2019, casierul a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare pentru delapidare și fals intelectual. Pedeapsa nu a fost una cu executare, inspectorul Miuți fiind obligat să muncească în folosul comunității tot la primăria pe care a păgubit-o. Trei ani mai târziu, bărbatul a fost trimis din nou în judecată, tot pentru aceleași fapte. Prejudiciul este însă mult mai mare, de peste 500.000 de lei.

Zeci de borderouri falsificate
În urma unui control efectuat la primărie și a centralizării situaţiilor încasărilor din impozite şi taxe locale, pe baza chitanţelor manuale, din perioada iunie 2009 – aprilie 2014, a reieșit că fostul salariat şi-a însuşit, fără drept, diferite sume de bani cu ocazia încasării taxelor şi impozitelor de la cetăţeni, pentru care a emis 4.037 de chitanţe manuale, pe care fie nu le-a depus, ori pe care le-a depus cu sume mai mici decât a încasat, iar pentru asta a întocmit în fals un număr de 86 de borderouri, prejudiciind astfel bugetul instituţiei cu suma de 512.261,60 lei.
Bărbatul a recunoscut că, în anul 2009, având un salariu relativ mic la Primăria Turceni, a avut unele probleme personale şi a avut nevoie de bani. Întrucât se ocupa şi de încasarea taxelor şi impozitelor locale, a hotărât să se folosească pentru puţin timp de o anumită sumă de bani din încasări, pe care nu a mai restituit-o.
„Faptul că nu îl verifica nimeni la încasările pe care le efectua pe chitanţe manuale şi depunerile în casierie, l-a impulsionat să mai comită astfel de fapte, în sensul că la diferite intervale de timp, după ce încasa manual, pe chitanţe manuale, bani de la contribuabili, reprezentând diferite taxe şi impozite, întocmea borderouri în care consemna sume diferite faţă de cele scrise de el pe chitanţe ori omitea scrierea unor chitanţe”, potrivit rechizitoriului.
„Condamnă inculpatul M.G.I. la pedeapsa de 2 ani şi şase luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare în formă continuată, 4.682 acte materiale din perioada iunie 2009 – mai 2017 [4037 acte materiale din perioada iunie 2009 – 16.04.2014, ale infracţiunii de delapidare în formă continuată dedusă judecății în prezenta cauză, şi 645 acte materiale din perioada mai 2014 – mai 2017, ale infracţiunii de delapidare în formă continuată pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 2 doi ani închisoare prin sentinţa penală nr.2008/2019 din 26.11.2019 pronunţată de Judecătoria Târgu Jiu în dosarul nr.10756/318/2019, rămasă definitivă prin neapelare la data de 11.12.2019]”, potrivit sentinței de ieri a Judecătoriei Târgu Jiu.
Acum, instanța a încetat procesul penal față de Miuți pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată (86 acte materiale din perioada 20.07.2010 – 18.04.2014), ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.

Liber, dar bun de plată
Fostul inspector, condamnat la trei ani cu suspendare, va trebui să plătească daune materiale de jumătate de milion de lei. „În baza art.37 Cod penal şi art.39 alin.(1) lit.b) Cod Penal, contopește pedepsele și aplică inculpatului M.G.I. pedeapsa cu închisoarea cea mai grea, de 2 (doi) ani şi (şase) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare în formă continuată (4.682 acte materiale din perioada iunie 2009 – mai 2017), la care adaugă un spor de 6 (şase) luni reprezentând o treime din pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare la care inculpatul a fost condamnat pentru comiterea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată (29 acte materiale), prin sentinţa penală nr.2008/2019 din 26.11.2019, urmând ca inculpatul M.G.I. să execute pedeapsa rezultantă de 3 (trei) ani închisoare. În temeiul art.37 Cod penal şi art.91 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabilește un termen de supraveghere de 1 an”, se arată în decizia de condamnare.
Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Ioneşti sau în cadrul Liceului Tehnologic Turceni, pe o perioadă de 40 de zile lucrătoare.
Tribunalul Gorj a admis acţiunea civilă şi l-a obligat pe fostul casier să plătească primăriei despăgubiri civile în sumă totală de 512.261,60 lei, reprezentând daune materiale.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here