Comisia Europeană permite modificarea Planului de Restructurare a CEO!

576

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene este prevăzut, negru pe alb, că în cazul în care un stat membru vrea să aducă o modificare în planurile inițiale de restructurare a companiilor de stat, are această permisiune, cu îndeplinirea unor condiții.

Această informație vine de la deputatul Radu Miruță, lider al USR Gorj, care a publicat pe pagina sa de socializare pasajul în care UE explică pe înțelesul tuturor ce trebuie să facă un guvern în cazul în care un program de restructurare trebuie modificat din cauze care țin, cum este situația din sistemul energetic de la noi, de însăși strategia energetică națională. Iată cum explică Uniunea Europeană ce trebuie făcut, rămânând ca Guvernul Ciolacu să ia măsuri în consecință cu privire la restructurarea care a început din 2021 la Complexul Energetic Oltenia.

Mură în gură, pentru politicienii PNL și PSD, ocupanți ai funcțiilor de conducere în ministere
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene: În cazul în care a fost aprobat ajutorul de restructurare, statul membru în cauză poate, în timpul perioadei de restructurare, să solicite Comisiei să accepte modificări ale planului de restructurare și ale cuantumului ajutorului. Comisia poate să autorizeze astfel de modificări în cazul în care acestea îndeplinesc următoarele condiții: planul revizuit trebuie să indice în continuare o restabilire a viabilității într-un termen rezonabil; dacă se majorează costurile de restructurare, contribuția proprie trebuie să crească în mod corespunzător; dacă se majorează cuantumul ajutorului, măsurile de limitare a denaturărilor concurenței trebuie să fie mai ample decât cele impuse inițial; dacă măsurile propuse de limitare a denaturărilor concurenței sunt de mai mică amploare decât cele impuse inițial, cuantumul ajutorului trebuie redus corespunzător; noul calendar pentru punerea în aplicare a măsurilor de limitare a denaturărilor concurenței poate să fie amânat față de calendarul adoptat inițial numai din motive care nu sunt imputabile beneficiarului sau statului membru, în caz contrar, cuantumul ajutorului trebuie redus în mod corespunzător.
Oficial: planul de restructurare al CE Oltenia poate fi modificat. Este informarea publicata in jurnalul Comisiei Europene. Rămâne astfel singura justificare: PSD cu PNL nu doresc asta.

,,PSD și PNL nu au trimis nicio solicitare de modificare!”
Deputatul Radu Miruță a scris: ,,Acesta este adevărul ieșit oficial la iveală. De aceea nici ministrul Energiei PNL, nici premierul PSD nu au trimis nicio solicitare de modificare, chiar dacă situația din piață energetică s-a schimbat, chiar dacă România are toate motivele raționale de a nu închide ceva funcțional înainte de a pune altceva în schimb. În loc să trimită solicitarea oficială de schimbare a condițiilor, PSD-PNL merg înainte cu planul de a închide ce alte țări nu închid: au votat și în Guvern (OUG 108, OUG 175, OUG14/2023) și în Parlament închiderea mineritului mai devreme decât ne obligă orice asumare a României și nu mișcă niciun deget pentru a opri ceva ce Comisia Europeană insăși ne spune că se poate. În fond, ei merg pe propriul plan: să închidă mineritul și energia pe cărbune mai devreme decât o fac restul țărilor, pentru că importul de energie la supra-preț e o nouă afacere a băieților deștepți din Energie. Aceeași rețeta după care au închis tot ce producea în România. E complet irațional să închizi CE Oltenia care a produs cu un cost de 754 RON/MWh în aceeași perioada în care România a importat cu 1541 RON/MWh, dar să imporți din țările vecine care produc la rândul lor tot pe baza de cărbune. USR are soluția depusă în Parlament: proiectul de lege depus de mine, PLX 121/2023, care interzice închiderea cărbunelui până când nu se pune altceva înainte în schimb. Cu asta devenit lege, cu deschiderea Comisiei Europene de a schimbă planul, cu îndeplinirea condițiilor existente în documentul de mai jos, România poate opri acest tăvălug de a bate recorduri după recorduri ale prețului la energie. Singurul adevăr este că nu doresc, sclipindu-le ochii la afacerile cu banii din Energie, în dezinteresul românilor. Domnule Weber, aveți premier PSD, Domnule Iordache, aveți ministrul Energiei PNL, uitați-vă în buletin, dacă ați uitat că sunteți din Gorj, dar tot ceea ce votați este împotriva acestui județ!”, a transmis deputatul USR.
Este de așteptat ca liderii din Gorj ai celor două partide să transmită un punct de vedere legat de ce au de gând să facă în acest caz, mai ales că există clar o înțelegere din partea Comisiei Europene, explicită, care se pliază perfect pe situația catastrofală în care a ajuns CEO din cauza unui plan de restructurare aberant, inițiat, promovat și aplicat de fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu și continuat de actualul, Sebastian Burduja.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here