Apele Române Jiu: Trei sectoare de râuri rămân secate, iar alte 20 de secțiuni din cele 120 monitorizate de specialiștii noștri au debite sub cel minim necesar.
În 556 de localități, se mențin restricțiile în furnizarea apei.
Un record hidrologic (nivel minim istoric) a fost stabilit pe râul Siret în regiunea Cernăuți, a comunicat și Centrul hidrometeorologic regional Cernăuți.
În același timp, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică de cod portocaliuși galben, valabilă pentru mai multe bazine hidrografice din țară.
Inundațiile și viiturile rapide sunt prognozate să se producă cu o probabilitate mai mare în județele expuse secetei în ultimele două luni: Botoșani, Iași, Vaslui, Bacău și Neamț.
Ministerul Mediului – România a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 70,60, cu 10% mai puțin față de acum două luni (15 iulie). Volumul este astăzi de cca 3,084 miliarde mc existent (cu 50 milioane de metri cubi de apă mai puțin decât în 15 iulie), fapt ce asigură necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafață în regim centralizat.
În prezent, în 281 de localități (orașul Târgu Lăpuș, Șomcuța Mare, Târgu Neamț, Hârlău, comuna Solca și parțial orașele Novaci și municipiul Craiova), deși dispun de sisteme centralizate, alimentarea cu apă fiind asigurată cu restricții/intermitent în anumite intervale orare.
Cele mai afectate sunt județele: Iași – 70 localitati dintre care orașul Hârlău, Vrancea – 37 localități, Gorj – 33 localități dintre care parțial orașul Novaci, Maramureș – 25 localități dintre care orașele Târgu Lăpuș și Șomcuța Mare, Dolj – 17 localități dintre care parțial Municipiul Craiova, Bacău – 16 localități, Bihor – 15 localități, Neamț – 12 localități dintre care orașul Tg. Neamț, Vaslui -10 localități, Vâlcea – 10 localități, Galați – 7 localități, Argeș – 7 localități, Brașov – 5 localități, Suceava – 4 localități dintre care comuna Solca, Giurgiu – 3 localități, Hunedoara – 3 localități, Olt – 3 localități, Teleorman – 2 localități, Dâmbovița –1 localitate, Caraș-Severin -1 localitate;
De asemenea, 275 de localități care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, sunt afectate de secetă prelungită (cu fântâni secate).
Cele mai afectate sunt județele: Botoșani -152 localități din care și Municipiul Dorohoi, Vaslui – 59 localități, Bacău – 18 localități, Neamț – 12 localități, Iași – 7 localități, Galați – 5 localități, Prahova și Suceava – câte 5 localități, Maramureș – 4 localități dintre care parțial municipiul Sighetu Marmației și orașul Șomcuța Mare, Olt – 3 localități, Mehedinți – 2 localități, Vrancea – 1 localitate.
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) este de 2200 mc/s, sub media multianuală a lunii iulie (3800 mc/s), dar va fi în creștere și va ajunge în data de 20 septembrie în jurul valorii de 4300 mc/s, adică peste media multianuală a lunii, conform prognozei INHGA.